Hlavní obsah

ODS se bojí, že nezvládne boj o Hrad

Právo, Jan Martinek

V řadách ODS se začíná projevovat zklamání nad průběhem prezidentských primárek, v nichž zatím Přemysl Sobotka výrazně poráží Evžena Tošenovského. Nejenže se netěší zájmu řadových členů, z nichž se jich účastní sotva třetina, ale ani žádný z kandidátů není favoritem průzkumů. Teď dokonce jeden z nich celý proces nepřímo zpochybnil.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Sobotka a Tošenovský se k sobě na veřejnosti nechovali jako soupeři v boji o Hrad.

Článek

„Nechci nijak snižovat úroveň a kvalitu jednotlivých kandidátů, na druhé straně mám pocit, že prezidentská volba nezískala uvnitř ODS takovou pozornost a důraz. Nenabyla významu, jaký by si zasloužila. Je to dáno ideovou i personální vyprahlostí ODS, rezignací na to, být absolutním lídrem pravicové politiky v ČR,“ řekl Právu poslanec Boris Šťastný.

Kritizoval také rozhodnutí výkonné rady, aby si kandidáti financovali kampaň ve větší míře sami. „Vzkaz, který jsme poslali, je zničující, degradující. Buď jsme tedy měli zůstat u nepřímé volby, nebo svého kandidáta musíme maximálně finančně i politicky podpořit,“ dodal.

Poslanci ODS Janu Pajerovi se zase nelíbí zhruba 30procentní účast v primárkách. „Nízké číslo si vysvětluji tak, že oba kandidáti nejsou členské základně známí, ale ani příliš sympatičtí,“ řekl Právu. Poukázal na to, že si většina členů přála kandidaturu šéfky Sněmovny a první místopředsedkyně ODS Miroslavy Němcové, která si to ale na poslední chvíli rozmyslela.

Němcová je zklamala, raději nejdou volit

„To zklamání mezi členy ODS bylo veliké. Setkal jsem se s mnoha lidmi, kteří mi otevřeně řekli, že se primárek nezúčastní, protože chtěli volit Němcovou, a teď nemají pro koho hlasovat,“ řekl Pajer.

Neúčast Němcové údajně velmi mrzí i předsedu strany a premiéra Petra Nečase, který sice oficiálně zachovává nestranný postoj, podle zákulisních zdrojů však alespoň v moravských ­re­gionech lobbuje za Evžena Tošenovského. „Zatím si ani jeden z kandidátů na vítězství nestojí, tak to prostě je,“ podotkl poslanec František Dědič k vyhlídkám ODS na znovudobytí Hradu.

Europoslanec Tošenovský si navíc podle toho, co řekl minulý týden Právu, myslí, že uvnitř ODS existují zákulisní tlaky, aby se prezidentským kandidátem nestal on, ale jeho soupeř, místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. To ale poslanci ODS odmítají.

Uvedli pouze, že dostali dopis od europoslance a bývalého Sobotkova asistenta Edvarda Kožušníka, který vysvětlil, proč by od něj dostal hlas právě Tošenovského protikandidát. „Není to žádné zákulisní ovlivňování. Navíc, koho by ovlivnil jeden dopis?“ ptá se poslankyně Jana Černochová. Podobně argumentuje její kolega ze Sněmovny Dědič.

Dopis jako problém nevnímá ani Přemysl Sobotka. „To, že se v primárkách objeví podpůrný dopis, považuji za zcela normální. Jsou lidé, kteří podporují jednoho nebo druhého, s tím nemám vůbec problém. Jinak bychom se považovali za lidi bez názoru,“ řekl.

Pomyslný políček uštědřil občanským demokratům i jejich někdejší předseda Václav Klaus, který nepřímo podpořil čestného předsedu SPOZ Miloše Zemana. Poslance ODS to příliš nepřekvapilo.

Ve druhém kole raději Zemana

V ODS se už dlouho mluví o tom, že kdyby se do druhého kola prezidentské volby nedostal jejich kandidát, jak naznačují průzkumy, byl by bývalý předseda soc. dem. Zeman volbou i pro ně.

„Zeman by v 2. kole mohl sbírat hlasy ODS. I u mě by měl největší šanci,“ uvedl Dědič. Souhlasí s ním i Černochová: „Z těch jmen by mi vadil nejméně.“

Klausově názoru rozumí i Šťastný, který se s ním léta přátelí. „Chápu slova Václava Klause, že prezidentem ČR by měl být někdo, kdo pro tuto zemi něco vykonal a jehož názory jsou zřetelné, vyhraněné a známé. Z těchto důvodů je pro mě naprosto nepochopitelná kandidatura profesora Švejnara,“ uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám