Hlavní obsah

Ledy se lámou a musí to pokračovat, říká Schwarzenberg

Právo, Oldřich Danda

Kauza Rath nepřidala ani neubrala měsíce života současné koaliční vládě, myslí si předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. "Tato vláda padne kvůli vnitřním rozporům, a ne kvůli vnějším okolnostem," řekl v rozhovoru pro deník Právo současný ministr zahraničí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

To určitě, ale ta kauza vládě jistě pomohla: všichni se přestali zajímat o její problémy a vrhli se na Ratha. Neříkejte mi, že jste to nepřivítali.

To je pravda. Ale moc životnosti to vládě nepřidá. Nevěřím, že to bude mít ještě vliv na podzimní volby do krajů a Senátu.

Myslíte, že vám to ty volby nezachránilo?

Určitě to sociální demokracie ucítí. Lidé kvůli Rathovi totiž zjistili, že člověk nemusí být ve vládní straně, aby kradl.

Jak jste hodnotil výkon policie?

Konečně se odvážila jít na velkého papaláše. Zaplať pánbůh za to. Doufám, že budou další následovat. V okamžiku, kdy se zjistí, že ti nahoře jsou dosažitelní, tak se něco láme.

Když jsem byl mladý, tak byl v Rakousku časopis Profil. On je tam i dnes, ale už není tak investigativní. Založil ho kamarád a já jsem nad ním držel ochrannou ruku.

V té době byla korupční aféra ve velké vídeňské nemocnici, kde se kradlo ostošest. Dlouho jsme nedokázali nic prokázat, hodně na časopis útočili, byl i u soudu. Když se ale podařilo jednu věc prokázat, tak se to zlomilo. Do redakce přišly anonymně obálky a v nich byly kopie smluv. Brzo na to odstoupil primátor Vídně i odpovědný radní.

Nenastane skutečný zlom, až spravedlnost dopadne i na někoho z vlády či z koalice?

Já doufám, že to postihne i koalici. Pro začátek stačí, že se to stalo na úrovni hejtmana. Už tady ostatně jeden z ODS je, ten mazánek nebo kolibřík (lobbista Roman Janoušek, pozn. red.), co přejel tu nešťastnou Vietnamku.

Opozice tvrdí, že tu existuje dvojí policie: jedna profesionální a nebojácná, která sleduje opozici, a druhá, která laxně nechává na pokoji hříšníky z koaličních řad.

Nemám ten dojem. Mám totiž důvěru v ministra Kubiceho. Myslím, že existuje jeho rozkaz: padni komu padni. Vezměte si, že před časem například padl exministr Kocourek. Ledy se lámou a musí to pokračovat.

Nevadí vám, že Rath, jako stíhaný člověk, bude mluvit ve Sněmovně?

Nevadí. Já poslanecký mandát považuji za vysokou demokracii. Má právo tam vystoupit.

Budete mít chuť s ČSSD − poté, co se ukázalo, jaké také má lidi − spolupracovat po příštích volbách v koalici?

Do voleb do Sněmovny je ještě dost času, a jaké budou někdy koalice, se ví až večer po volbách. Všechny spekulace jsou do té doby marné.

Celý rozhovor, který se dotkl i církevních restitucí, vládnutí se stoupenci Karoliny Peake a také Schwarzenbergovy prezidentské kampaně a jeho vztahu k miliardáři Bakalovi, si můžete přečíst v sobotním Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám