Hlavní obsah

Policisté ukončili prohledávání kanceláří ROP Severozápad

– Ústí nad Labem • Aktualizováno

Policie v sobotu ráno ukončila prohledávání kanceláří ústeckého dotačního úřadu, který rozděluje peníze z EU. Policisté z něj odnesli dokumentaci ke čtyřem projektům a také zálohy ze serverů, řekl ředitel úřadu Pavel Markvart. O jaké programy šlo, nemohl s ohledem na vyšetřování sdělit. V žádném z nich však podle něj zatím úřad neproplatil ani korunu z evropských fondů a do ukončení vyšetřování tak ani neučiní.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Budova úřadu Regionální rady ROP Severozápad, který rozděluje peníze z EU.

Článek

Policie prohledávala úřad zhruba 22 hodin, zásah skončil dnes před 08:00. "Policisté byli velmi důkladní, brali to poctivě kancelář po kanceláři," řekl Markvart. U projektů, o něž se policie zajímala, odhalili nesrovnalosti i sami úředníci. "U jednoho projektu ještě kvůli tomu nebyla ani podepsána smlouva, v dalším odstoupil sám příjemce, když jsme žádali doplnění," poznamenal ředitel. U dalších dvou projektů sice smlouvy podepsány jsou, zatím se na ně ale podle něj neproplatily žádné peníze. [celá zpráva]

"Policisté byli velmi důkladní, brali to poctivě kancelář po kanceláři," uvedl Markvart. U projektů, o něž se policie zajímala, odhalili nesrovnalosti i sami úředníci. "U jednoho projektu ještě kvůli tomu nebyla ani podepsána smlouva, v dalším odstoupil sám příjemce, když jsme žádali doplnění," poznamenal ředitel. U dalších dvou projektů sice smlouvy podepsány jsou, zatím se na ně ale podle něj neproplatily žádné peníze.

Pochybení u 35 projektů

V pondělí by měli do Ústí přijet úředníci Evropské komise, kteří s ROP Severozápad řeší audit zadaný ministerstvem financí. Audit našel u 35 projektů řadu pochybení a minimálně v jednom případě výraznější předražení zakázky. Byla to rekonstrukce silnice zadaná Ústeckým krajem. Podle vyjádření, které poskytl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob, se koná kvůli pochybením na dotačním úřadě systémový audit. "Souvisí to s možnou závažností problému. Systémový audit by měl skončit do poloviny června 2012," dodal Jakob.

Sídlo ROP Severozápad neprohledávala policie poprvé, už loni v březnu pátrala v kancelářích úřadu po důkazech v souvislosti se zadržením jeho ředitele Petra Kušnierze. Ten v současné době čelí obžalobě z přijímání úplatků; společně se třemi kamarády si podle žalobce říkal o provize výměnou za bezproblémové vyřízení dotací. Tentokrát provedl zásah policejní útvar zaměřený na organizovaný zločin. Jeho mluvčí to potvrdil, podávání informací si však vyhradila státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

"Jedná se o úkon, který souvisí s jednou naší trestní věcí," řekla Bradáčová v pátek Aktuálně.cz. Podle ní policejní akce nesouvisí s kauzou Davida Ratha, ani s případem úředníka Lea Steinera, který před několika dny mluvil veřejně o korupci na severu Čech. Steiner tvrdí, že rozdělování evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji ovládl politický kartel. Důkazy prý předal policii. Ústecká hejtmanka Jana Vaňhová i ROP Severozápad na něj podaly trestní oznámení pro pomluvu.

Policie byla v pátek také v budově Krajského úřadu v Ústí nad Labem. "Mohu to potvrdit, bližší informace ale nebudeme podávat," řekla mluvčí kraje Magdalena Hanáčková. Podle zdroje blízkého severočeské politice policisté zapečetili i kancelář náměstka hejtmanky Pavla Koudy (ČSSD).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám