Hlavní obsah

Škrty připraví asi 100 tisíc lidí o dávky na bydlení

Právo, Naďa Adamičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od března nebo dubna příštího roku čeká část rodin s nízkými příjmy další nepříjemná rána. Zhruba sto tisíc lidí by mohlo přijít o sociální dávky na bydlení. Ministerstvo práce a sociálních a věcí chystá jejich seškrtání.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Dávky přitom pobírají jednotlivci či rodiny, kteří nejsou schopni hradit veškeré náklady na bydlení, a stát jim proto přispívá od stovek do několika tisíc korun měsíčně. Ať už v podobě tzv. příspěvku na bydlení, nebo doplatku na bydlení. První patří do kategorie sociální podpory, druhý do hmotné nouze.

„Sloučíme příplatek na bydlení a doplatek na bydlení do jedné dávky a z důvodů úspor posuneme hranici, ze které se vypočítává příspěvek na bydlení. Vím, že je to nepopulární,“ potvrdil Právu ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Podle něj ale vláda kvůli konsolidaci státních financí musí šetřit.

Příspěvek na bydlení dnes podle statistik MPSV práce a sociálních věcí pobírá 149 500 příjemců, dalším 28 tisícům pak stát pomáhá formou doplatku na bydlení. Nově by se podle odhadů Drábkova úřadu mělo peněz dočkat jen 65 až 75 tisíc příjemců.

Příspěvek na bydlení se stanoví na základě poměrně složitého výpočtu vycházejícího z tzv. normativních nákladů na bydlení a čistého příjmu žadatele. Klíčový pro výpočet je potom stanovený koeficient, který dnes činí 0,30 a v Praze kvůli vyšším cenám 0,35. A o ten nyní běží.

Změnou koeficientu klesnou platby státu

„Posuneme hranici koeficientu pravděpodobně na 0,5,“ potvrdil Drábek, jehož úřad nyní dolaďuje detaily nové úpravy. Právě chystaná změna výpočtového koeficientu způsobí, že na nově sloučenou sociální dávku dosáhne od příštího roku méně lidí.

Zatímco některé rodiny se tak mohou dostat do složité životní situace, vláda tím chce ušetřit ročně kolem 1,4 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že náklady na bydlení stále rostou, vyplácí stát na těchto dávkách každoročně víc peněz. Loni byly náklady na příspěvek na bydlení 4,6 miliardy, letos by měly dosáhnout 5,9 mld.

Na doplatek na bydlení v roce 2011 stát vydal 850 miliónů, v letošním roce se odhaduje 1,1 miliardy. Po seškrtání a sloučení dávek do jedné by pak stát měl v příštím roce vyplatit 6,7 miliardy namísto 8,1 miliardy korun.

Někteří pracovníci úřadů práce zejména v problémových lokalitách severních Čech přitom upozorňují, že právě doplatek na bydlení bývá často zneužíván. Parazitují na něm prý vychytralí majitelé nemovitostí, kteří nabízejí místa v předražených ubytovnách s vědomím, že státní kasa to za chudé nájemníky doplatí. Zá pár metrů v ubytovně, která sotva odpovídá základním hygienickým standardům v zemi, prý majitelé účtují mnohdy stejný nájem, jako se platí za slušný byt v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám