Hlavní obsah

Hašek žádá finance a kulturu, aby prověřily rekonstrukci jízdáren v Lednici

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) se dopisy obrátil na ministra financí Miroslava Kalouska a ministryni kultury Alena Hanákovou (oba TOP 09) s žádostí, aby jejich rezorty prověřily projekt rekonstrukce barokních zámeckých jízdáren v Lednici. Hašek tak reaguje na kritiku výše finančních prostředků, které mají být vynaloženy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jihomoravský hejtman a druhý muž soc. dem. Michal Hašek

Článek

Hejtman v dopise Kalouskovi poukazuje na to, že projekt je realizován z evropských peněz, jejichž toky ministerstvo financí kontroluje. Kalouska proto požádal, aby jeho rezort celý plán rekonstrukce prověřil.

„Jsem si plně vědom důležitosti transparentního nakládání s evropskými prostředky, zvláště pak v současnosti. Přestože nemám v tuto chvíli informace zpochybňující celý proces projektu, chci v takto důležitém případě postupovat maximálně odpovědně. Proto bych vás chtěl požádat o kontrolu celého procesu a všech náležitostí celého projektu, abychom se do budoucna vyhnuli jakýmkoli pochybnostem o transparentnosti a efektivitě rekonstrukce areálu Lednice,“ napsal Hašek ministrovi financí.

Kalousek se odmítá podílet na volební kampani

Ministr financí v reakci na Haškův dopis uvedl, že jeho rezort nebude konat v rámci předvolební kampaně sociální demokracie. „Ministerstvo financí bude konat v rámci svých zákonných pravomocí, nikoli v rámci předvolební kampaně ČSSD,“ sdělil Kalousek Právu.

Na Hanákovou se hejtman s žádostí o prověření plánu opravy obrátil proto, že jí vedené ministerstvo je kontrolním orgánem projektu a kontroluje vše až do takových detailů, jakým je text pozvánky na slavnostní zahájení stavby.

Šéf Jihomoravského kraje navíc požádal Hanákovou o schůzku. „Budoucnost a rozvoj Lednicko-valtického areálu musí zůstat společným zájmem ministerstva kultury a Jihomoravského kraje. Jsem proto rád, že jsme se při našem posledním setkání dohodli právě na posílení koordinace vzájemných aktivit při oživení tohoto areálu. Rád bych se proto s Vámi v této věci ještě jednou v nejbližších dnech setkal,“ napsal.

Financování rekonstrukce zámeckých jízdáren zpochybnila tento týden MF Dnes. Deník uvedl, že cena dosáhne téměř půl miliardy korun a poukázal, že je vysoká ve srovnání s jinými památkami a nikdo ji neumí uspokojivě vysvětlit. Hašek se proti tomu ohradil a sdělil, že oprava přijde na 312 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám