Hlavní obsah

Ministr Fiala přešlapuje na místě, místo aby řešil problémy, stěžuje si ČSSD

Ve školství se kupí problémy a nový ministr Petr Fiala ani po měsíci ve funkci neřekl, jak je chce řešit, tvrdí stínový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Podle něj se ministr v některých krocích inspiroval plány sociální demokracie, v dalších případech jsou mu prý zástupci ČSSD připraveni pomoci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Fiala

Článek

"Já bych očekával od nového ministra, že nám představí své priority," řekl Chládek s tím, že Fiala zatím spíš přešlapuje na místě. Stínový ministr školství soudí, že by měl Fiala co nejdřív vysvětlit třeba to, jak chce řešit reformu vysokých škol, nedostatek peněz na pomůcky nebo problém sociálně znevýhodněných žáků. Zatím se prý nevyjádřil ani k "nepovedeným státním maturitám", započaté generálce testů pro 5. a 9. třídy nebo k problematickému čerpání peněz z evropských fondů.

Co se týká evropských fondů, nový ministr zastavil přípravu zhruba dvacítky projektů, které naplánoval ještě jeho předchůdce v čele resortu Josef Dobeš (VV). V otázce reformy a financování mateřských, základních a středních škol úřad s dalšími kroky vyčkává, až bude znát rozpočet školství na příští rok. Reformu univerzit, proti které protestovali akademici, nyní ministr znovu projednává s reprezentacemi vysokých škol.

Fiala rovněž zastavil reformu regionálních škol a rozhodl o tom, že plzeňská práva nemohou přijímat nové studenty.

Podle Chládka převzal Fiala některé teze a návrhy, s nimiž přišla ČSSD, například zastavení kritizované reformy financování škol. Tu vymyslel Fialův předchůdce Dobeš. "Jsme ochotni se s panem ministrem sejít a jsme ochotni pracovat na budoucnosti českého školství," dodal Chládek.

Reklama

Výběr článků

Načítám