Hlavní obsah

Šestnáctiletí Češi pijí jako Dáni a nejvíc v Evropě zkouší marihuanu

Právo, ČTK, dan

Dospívající mládež v Česku ve srovnání s evropskými vrstevníky nejvíce experimentuje s pitím alkoholu a s kouřením marihuany. Podle studie ESPAD, která proběhla minulý rok mezi 105 tisíci mladými lidmi v 39 evropských zemích, figuruje česká mládež mezi prvními i v kouření tabáku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Jsme na prvním místě v pití alkoholu v Evropě. Nejenže je Česká republika první, ale od roku 2007 se situace ještě zhoršila," uvedl spoluautor studie Ladislav Csémy. Podle něj mladí Češi vidí méně rizika v alkoholu a hodnotí ho mnohem kladněji než jejich evropští vrstevníci. Mluví hlavně o tom, že jsou veselejší, společenštější, ztrácejí zábrany a jsou uvolněnější.

Podle Csémyho sice šestnáctiletí Češi nevypijí největší množství alkoholu, ale opíjejí se víc než jejich vrstevníci. Nadměrné dávky alkoholu pilo 54 procent českých školáků. Stejně jsou na tom i mladí Chorvati. Předstihli je jen Dánové a žáci z Malty.

Celkem alkohol vloni vyzkoušelo 79 procent mladých lidí z Česka. V těsném závěsu jsou mladí Dáni, těch sklenku s alkoholem okusilo 76 procent. Nejméně konzumovali alkohol studenti na Islandu (17 %) a v Albánii (32 %). Průměr v Evropě je 57 procent studentů, kteří vyzkoušeli alkohol.

První i mezi kuřáky

Češi jsou také na vrcholu žebříčku, který měří experimentování s marihuanou, přestože se jejich počet snížil. I tak alespoň jednou v životě vyzkoušelo konopí 42 procent mladých Čechů. Podobně na tom jsou Francouzi a studenti v Monaku, tam marihuanu okusilo 38 procent mladých.

Mladí Češi také patří mezi největší kuřáky cigaret, v posledním měsíci cigaretu vyzkoušelo 42 procent a 25 procent dětí kouří denně. Podobně na tom jsou šestnáctiletí v Bulharsku, Chorvatsku, Francii či Lotyšsku. V těchto zemích za poslední měsíc cigaretu kouřilo okolo 40 procent mladých.

Vláda chystá opatření, která by přispěla k omezení pití alkoholu u mladých. Provozovatelům barů, restaurací a klubů by tak mohly třeba hrozit postihy nejen za nalévání mladistvým, ale i za to, že u nich v podniku opilé děti budou. Na nějakou dobu by kvůli tomu mohli svůj podnik nuceně zavřít. Obsahovat by to mohla chystaná novela takzvaného protikuřáckého zákona. Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila pracovní skupina návrh ukončila a hotové je i paragrafové znění, čeká se na projednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám