Hlavní obsah

Zeman ztrácí za Švejnarem už jen 2,5 procenta

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentský kandidát Miloš Zeman nadále snižuje náskok dvou hlavních favoritů Jana Fischera a Jana Švejnara. Na druhého z nich v květnovém šetření společnosti Factum Invenio ztrácí už jen 2,5 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Zeman během debaty se studenty

Článek

Dlouhodobě zůstává hlavním favoritem pro první kolo prezidentských voleb Jan Fischer, kterému by dalo hlas 24,1 procenta voličů, hlas jeho hlavnímu sokovi Janu Švejnarovi by dalo 15,8 procenta lidí. Čestný předseda Strany práv Miloš Zeman v oblibě nadále posiluje, nově by získal 13,3 procenta hlasů.

Prezidentský volební model k 31. květnu 2012
Jan Fischer24,1
Jan Švejnar15,8
Miloš Zeman13,3
Tomio Okamura8,9
Karel Schwarzenberg8
Jana Bobošíková6,2
Jiří Dienstbier5,9
Zdeněk Tůma4,7
Zuzana Roithová4

Ani jeden z kandidátů by v současné chvíli neměl šanci uspět už po prvním kole volby, kdy by musel získat nadpoloviční většinu hlasů. Fischer se Švejnarem by však postoupili do druhého kola. Voleb by se v květnu zúčastnilo 65,2 procenta oprávněných voličů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Prezidentský volební model k 31. květnu 2012 podle Factum Invenio

Václavu Klausovi skončí funkční období 7. března 2013, přímá volba by se tedy měla poprvé konat mezi 6. lednem a 5. únorem příštího roku. Jména kandidátů přitom ještě nejsou definitivní, proto je pravděpodobné, že odhady do voleb doznají změn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám