Hlavní obsah

Letouny CASA mohou zpět do vzduchu, Španělé je stihli včas opravit

Novinky, val
Praha

Španělský dodavatel letounů CASA stihnul odstranit závady na avionice těchto strojů v dohodnutém termínu. Kdyby do posledního květnového dne závady neodstranil, ministerstvo obrany by odstoupilo od smlouvy.

Foto: Petr Horník, Právo

Letoun CASA

Článek

Ministerstvo obrany ve čtvrtek informovalo o tom, že společnosti Omnipol a Eads stihly dodržet termín, na němž se obě strany kvůli dlouhotrvajícím problémům dohodly letos v lednu. Podle resortu byly všechny závady na avionickém vybavení letounů CASA C-295 M odstraněny.

"Termín 31. května 2012, který jsme si určili, byl díky konstruktivnímu přístupu všech zúčastněných stran dodavatelem a výrobcem dodržen. Navigační a spojovací systémy jsou nyní funkční a letadla jsou dle výrobce připravena k vojskovým zkouškám systému pasivní ochrany DAS, které právě probíhají," konstatoval ministr obrany Alexandr Vondra.

"Doufám, že výrobce učinil vše pro to, aby vojskové zkoušky na systém DAS dopadly dle našich požadavků. Teprve poté bude možné říci, že je vše v pořádku," Vondra.

Česká republika pořídila čtyři armádní dopravní letouny CASA v roce 2010. Tři z nich vyšly celkem na 3,5 miliardy korun, poslední byl vyměněn za pět letadel L-159. Kvůli opakovaným poruchám byl ale loni v říjnu jejich provoz zastaven. Stroje měly problémy s avionikou.

Reklama

Výběr článků

Načítám