Hlavní obsah

S tykadly mi to sluší, žertoval Nečas, zamítnutí milosti pro Smetanu ale schvaluje

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Petr Nečas se shodl s názorem prezidenta Václava Klause, který nevyhověl žadatelům o omilostnění řidiče Romana Smetany. Ten se provinil pokreslením autobusů olomoucké MHD, když politikům na předvolebních plakátech přikresloval tykadla, a následně nenastoupil nařízené veřejně prospěšné práce. Tykadla přimaloval také Nečasovi, kterému podle jeho slov slušely.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Nečas

Článek

„Sám sebe jsem viděl, sám sebe jsem hodnotil pozitivně,“ hodnotil Smetanovo dílo ve středu Nečas s tím, že mu podle jeho slov tykadla zjevně sluší. Klausův krok, kdy prezident rozhodl neudělit Romanu Smetanovi milost, komentoval jako legitimní a správný.

Nečas navíc upozornil, že Smetana nebyl uvězněn kvůli tomu, že by politikům přimalovával tykadla, nýbrž proto, že odmítl nastoupit soudem udělené veřejně prospěšné práce. Ty mu vyměřila soudkyně Markéta Langerová, manželka tehdejšího lídra olomoucké kandidátky ODS Ivana Langera.

Trest mu byl proto přehodnocen na 100 dní vězení, ke kterým ale Smetana odmítal nastoupit. Sám se pak přihlásil policii teprve v dubnu během protivládních protestů.

V současnosti je Smetana na svobodě, trest mu byl nedávno přerušen do doby, než Nejvyšší soud rozhodne o stížnosti pro porušení zákona, kterou v jeho prospěch podal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). V pondělí však policie Smetanu obvinila za maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, které se váže právě k době, kdy odmítal nastoupit do vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám