Hlavní obsah

V Praze demonstrují důchodci

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Rada seniorů svolala na středeční odpoledne „demonstraci za přežití“. Na náměstí Jana Palacha v Praze se po poledni sešly stovky penzistů, kteří se poté přesunuli před úřad vlády. Protestují tak proti vládním úsporným opatřením. Důchodci nesouhlasí zejména s návrhem na změnu valorizace penzí.

Demonstrace důchodců na Palachově náměstíVideo: Novinky

 
Článek

Příznivci Rady seniorů a Národní rady osob se zdravotním postižením se začali scházet na pražském Palachově náměstí po poledni. Těsně po 13. hodině jich bylo na místě odhadem něco přes tisíc.

Organizátoři na demonstraci přečetli petici proti vládě. Promluvil předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes, šéf Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása, šéf odborové centrály Jaroslav Zavadil a zástupci studentů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stovky důchodců se se sešly na Demonstraci za přežití.

„Tahle vláda přece nemůže být tak hloupá, slepá a negramotná, aby si těchhle odporů nevšímala,“ hřímal na akci odborářský boss Jaroslav Zavadil. Na volání z davu, že je to vládě jedno, odpověděl: „Tak budeme muset přitvrdit.“

Účastníci se poté vydali z náměstí Jana Palacha směrem k úřadu vlády. Před Strakovu akademii dorazili kolem 14:30. Z davu zaznívaly výkřiky na adresu kabinetu. Protestující chtějí na úřadě předat petiční archy s podpisy za jejich požadavky.

Foto: Milan Malíček

Protestující důchodci nesouhlasí zejména s návrhem na změnu valorizace penzí.

„Demonstrací za přežití“ chtějí protestující vyjádřit svůj nesouhlas s plánovanými úspornými opatřeními vlády. Seniorům se nelíbí, že jim vláda sáhne na důchody. Nečasův kabinet prosazuje valorizaci penzí o třetinu růstu inflace a třetinu růstu mezd. Podle seniorů je to ale „nedostatečné“ a žádají úplné odložení důchodové reformy. Premiér navíc podle nich odmítl s radou na toto téma jednat. „Vláda rozhodla o nás bez nás,“ stěžují si.

„Organizátoři žádají veřejnost o podporu aktivní účastí a o solidární pochopení tíživé situace seniorů a zdravotně postižených, jimž jde doslova o přežití,“ stojí v prohlášení rady důchodců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám