Hlavní obsah

Vláda schválila konec anonymních akcií, budou se muset zapisovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda schválila návrh regulovat anonymní akcie tím, že je firmy budou muset zapsat do centrálního depozitáře nebo uložit v listinné podobě u bank. Obě varianty podle ministerstva spravedlnosti, předkladatele návrhu, zajistí možnost identifikovat vlastníka, což budou moci využít policisté, žalobci, soudci či zadavatelé veřejných zakázek a poskytovatelé dotací.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s vicepremiérkou Karolínou Peake

Článek

Kdo podobné akcie vlastní, bude muset do budoucna tyto akcie registrovat nebo ukládat u depozitáře. "Zrušení anonymních akcií je krok důležitý, ale určitě v boji s korupcí ne tak zásadní, jak se někdy prezentuje. Neřeší totiž možnosti, které komplikované vlastnické struktury firem skýtají," sdělila vicepremiérka Karolína Peake.

Také podle právníka Pavla Dudáka není zrušení anonymních akcií samospasitelné. "Jde spíše jen o další z řady dílčích a v konečném důsledku ne příliš účinných komplikací pro korupční jednání než skutečné řešení a zvýšení transparentnosti. Nadále existuje celá řada způsobů, jak skutečnou vlastnickou strukturu zakrýt. Typicky například založením české společnosti, jejímž jediným akcionářem bude zahraniční společnost se sídlem v zemi, kde akcie na majitele povoleny jsou a budou," uvedl.

Další možností je správa akcií vlastním jménem na cizí účet nebo založení společnosti s nastrčenými bílými koňmi.

V současné době si mohou společnosti vybrat, zda chtějí vydat své akcie na jméno či anonymně na majitele. Podle ministerstva spravedlnosti toho však lze využít například k praní špinavých peněz. "Listinné akcie na majitele mohou být prostředkem, který umožňuje snadné, nízkonákladové a v podstatě neodhalitelné provádění korupčních jednání," uvádí úřad v důvodové zprávě. Akcie by proto podle návrhu měly firmy buď zaknihovat - tedy zapsat do registru vedeného burzou cenných papírů, nebo imobilizovat - tedy uložit u finančních ústavů.

Přísněji chce ministerstvo upravit také vlastnictví listinných akcií na jméno. Nyní jsou totiž akcionáři zapsáni pouze v seznamu vedeném společností. Seznam pak nemusí být vždy důvěryhodný. Úřad proto navrhuje zavést pro vlastníky těchto akcií povinnost nechat si posílat dividendy na bankovní účet v Evropské unii nebo v některém státu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám