Hlavní obsah

ODS k přerušení členství Kocourka nevyzve, věc se netýká politiky

Aktualizováno

Vedení ODS nevyzve exministra Martina Kocourka k přerušení členství ve straně, uvedlo v úterý stranické grémium. Podle názoru užšího vedení občanských demokratů se totiž Kocourkovo obvinění netýká politické činnosti, ale soukromých vztahů souvisejících s rozvodovým řízením.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Kocourek

Článek

Grémium ODS podle stranického mluvčího Tomáše Bartovského upozornilo, že Kocourek už odešel ze všech veřejných i stranických funkcí a nyní je jen řadovým členem strany.

"Neznáme trestní spis, ale z informací z médií vyplývá, že obvinění se netýká jeho politické činnosti, ale soukromých vztahů souvisejících s rozvodovým řízením," uvedlo grémium občanských demokratů v prohlášení pro média.

O pozastavení členství ve straně požádal například někdejší pražský primátor Pavel Bém, když jej dostihla aféra se zveřejněním tajně pořízených záznamů jeho telefonátů s vlivným pražským lobbistou Romanem Janouškem. Podle odposlechů Janoušek v Praze spolurozhodoval o prodeji majetku, o územním plánu či o vedení akciových společností hlavního města Prahy.

Policie obvinila bývalého ministra průmyslu a obchodu za ODS Kocourka z poškozování věřitele, zřejmě v souvislosti s "odkloněním" 16 miliónů korun v době jeho rozvodového řízení. Kocourek považuje obvinění za účelové a chce ho vyvrátit, jeho právník podal ve věci stížnost. [celá zpráva]

Věří, že se ukáže, že pochybnosti o jeho krocích byly liché nebo šlo o nedorozumění. Stíhaná je údajně i jeho matka.

Podle Lidových novin ale dozorující státní zástupce stížnost proti usnesení o zahájení trestního stíhání zamítl.

Peníze odklonil k matce

Kauzu, která vyvrcholila Kocourkovým odchodem z vlády, zahájila na začátku listopadu zpráva Mladé fronty Dnes o tom, že ministrova matka uzavřela 3. března 2008 smlouvu se společností Key Investments (KI). O týden později se přitom na jejím účtu objevily dluhopisy společnosti v hodnotě 16 miliónů korun. Kocourkova matka je za několik měsíců prodala za 16,14 miliónu.

Kocourek popíral možnou korupci a za několik dní na tiskové konferenci prohlásil, že uvedené peníze byly jeho osobní, ale také historické rodinné prostředky. Ministr vysvětloval, že v roce 2008 nechtěl, aby jeho osobní prostředky a prostředky rodinných příslušníků byly ohroženy problémy, které měl se svou bývalou manželkou, a proto je svěřil do správy KI.

Kvůli tomu také na exministra podala jeho bývalá manželka Olga žalobu. Domáhá se poloviny z 16 miliónů korun, které její bývalý manžel před rozvodem skryl. Soud také nedávno zakázal Kocourkovi na návrh jeho bývalé ženy disponovat s domem v Hostivici a s bytem v Praze 6. Kocourek se proti předběžnému opatření odvolal. Rozhodovat tak bude pražský městský soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám