Hlavní obsah

Greenpeace se stáhlo z Bakalových věží v Beskydech

Právo, Pavel Karban

Bez úhony přečkala noc i úterní dopoledne dvanáctka aktivistů ekologického hnutí Greenpeace na vrcholu dvou těžních věží zakonzervovaného Dolu Frenštát v Beskydech. Ekologové začali přibližně v 13.30 hodin, po necelých 31 hodinách, věže bez problémů opouštět.

Greenpeace se stáhlo z Bakalových věží v BeskydechVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Aktivisté vylezli na těžní věže v pondělí ráno a rozvinuli na nich transparenty. Protestovali tak proti rozšíření těžby uhlí, a to nejen na severní Moravě a ve Slezsku. V úterý po poledni z jedné věže transparent stáhli a na druhé vyvěsili nový. Stojí na něm: Bakalovy černé stavby. Ten má na věži zůstat i poté, co ji členové Greenpeace opustí.

Foto: Pavel Karban, Právo

Vrchol těžní věže zakonzervovaného Dolu Frenštát v Beskydech

Cílem protestu je podle Greenpeace upozornit nejenom na hrozbu nevratných zásahů do životního prostředí, ale i na problémy v severních polárních oblastech.

„Je třeba připomínat, že těžbou a spalováním uhlí si neničíme krajinu a ovzduší nejen u nás, ale prostřednictvím změn klimatu ohrožujeme i lidi a přírodu doslova na celém světě. Arktida patří v tomto ohledu mezi nejzranitelnější,“ upozornil vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace Jan Rovenský.

Foto: Pavel Karban, Právo

Aktivisté ekologického hnutí Greenpeace na vrcholu těžní věže zakonzervovaného Dolu Frenštát v Beskydech

Areál od pondělí hlídali policisté, kteří se rozhodli proti aktivistům nezasáhnout. Jejich konání označil mluvčí novojičínské police Petr Gřes prozatím za přestupek, za který hrozí členům a příznivcům Greenpeace pokuta až 15 tisíc korun. Policisté by měli ekology pod věžemi legitimovat a pak je mají pouze doprovodit k bráně do areálu.

Společnost OKD, která areál dolu Frenštát vlastní, se vůči jednání ekologů ohradila. „Nemáme v úmyslu diskutovat s lidmi, kteří nemají v pondělí dopoledne na práci nic jiného než stříhat díry v plotě a lozit po cizím majetku. V našich očích to snižuje jejich důvěryhodnost,“ řekl mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Reklama

Výběr článků

Načítám