Hlavní obsah

ČSSD žádá hlavu ministra Kalouska kvůli čerpání evropských fondů

Situace kolem pozastaveného čerpání evropských fondů je podle ČSSD pro Českou republiku velmi vážná, a musí proto být vyvozena osobní odpovědnost. A největší díl odpovědnosti podle stínového ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka leží na ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) a šéfovi Auditního orgánu na stejném ministerstvu Václavu Štraserovi. Kalousek označil Zaorálkovu výzvu za laciný útok.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stínový ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

Článek

Z návrhu zprávy Evropského účetního dvora vyplývá, že česká strana manipulovala s auditními zprávami, a dokonce je možná falšovala.

„Vyvození personální odpovědnosti je nutné, aby byla obnovena důvěra v Českou republiku,“ prohlásil Zaorálek. Podle něj hrozí zvýšení deficitu státních financí o 100 miliard. A i když se podaří obnovit čerpání dotací z EU, půjdou ztráty do desítek miliard.

„Nemůžeme si dovolit zkoušet trpělivost Bruselu,“ uvedl Zaorálek a připomněl, že to, co tak vláda i na úkor občanů osekala z veřejných financí, nyní může snadno ztratit.

„Brusel podmiňuje obnovení čerpání korektivními opatřeními,“ uvedl také bývalý premiér a eurokomisař Vladimír Špidla a zdůraznil, že Evropská komise trvá na plnění pravidel. Zaorálek dodal, že vláda stále neposkytuje potřebné informace a kritiku odmítala s tím, že jde o hysterii.

Kalousek vinu odmítá

Ministr financí Miroslav Kalousek odmítl, že by problémy s evropskými fondy měly dopadnout na jeho hlavu. Nejedná se prý o problém tohoto resortu. "Pokud Evropská komise ztratila důvěru v auditory u jednotlivých operačních programů, nemohu za to já,“ řekl Novinkám.

Podle něj lze jen obtížně říci, že dané problémy vznikly na ministerstvu financí, pakliže navíc komise trvá na centralizaci projektu pod tímto resortem. „Na ministerstvu financí problémy nejsou, proto Evropská komise trvá na tom, aby to probíhalo tam,“ řekl Kalousek. Postup ČSSD označil za "velmi laciný".

Reklama

Výběr článků

Načítám