Hlavní obsah

Středočeši uklízejí po Rathovi, ruší miliardové zakázky včetně zámku v Buštěhradu

Právo, Novinky, rap, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rada Středočeského kraje v pondělí na svém jednání odstoupila od realizace projektu Rekonstrukce zámku Buštěhrad. Projekt, kvůli kterému nejspíš policie zatkla bývalého hejtmana Davida Ratha, se dostal do hledáčku kriminalistů kvůli podezření na zneužití evropských dotací. Spolu s Buštěhradem ukončí také další zakázky za téměř dvě miliardy korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zámek v Buštěhradu

Článek

Projekt opravy buštěhradského zámku měl být financován z evropských fondů. Do této doby nebyly podle radních zahájeny žádné stavební práce ani kraj za nic zatím neplatil, proto bylo možné realizaci projektu ukončit.

Zastupující hejtmanka Zuzana Moravčíková upřesnila, že proto nehrozí za odstoupení od projektu sankce. „Finanční prostředky mohou být přesunuty na jiné akce v oblasti cestovního ruchu,“ upřesnila.

Náměstek hejtmana Robin Povšík pak doplnil, že dojde ke zrušení i dalších projektů, které měly být téměř dvěma miliardami financovány z fondů EU. Jedná se o výstavbu a rekonstrukci silnic a mostů za 1,1 miliardy, dostavbu domova důchodců v Uhlířských Janovicích za 216 miliónů a také dostavbu mladoboleslavské nemocnice za 300 miliónů. Podle Povšíka radní nechtějí, aby na tyto operace „padl stín“. Zároveň ujistil, že budou evropské peníze vyčerpány. „Neohrožujeme jednu jedinou korunu,“ řekl.

Opoziční ODS sice vítá, že sporné zakázky budou zrušeny a některé přesoutěženy znovu, ale upozorňuje, že stejní radní, kteří zakázky nyní ruší, pro ně pod Rathovým vedením zvedli ruce. „Jsou to úplně stejní lidé, kteří tyto zakázky před pár měsíci a týdny odsouhlasili, tak je nyní ruší. Měli by odstoupit, bez jejich souhlasu by se nic neuskutečnilo a nebýt zatčení Davida Ratha, zakázky by pokračovaly dál,“ upozornil opoziční zastupitel Raduan Nwelati (ODS).

Zámek v Buštěhradu měli opravit za 215 miliónů

Firmu, která měla za více než 215 miliónů korun opravovat buštěhradský zámek a přilehlé zahrady, vybral kraj už v březnu. V objektu mělo podle představ bývalého hejtmana vzniknout multifunkční centrum pro pořádání plesů, koncertů nebo výstav. Do výběrového řízení se tehdy podle ČTK přihlásily čtyři firmy, které za opravy nabídly částky od 214,7 do 217,3 miliónu korun. Rada pak vybrala nejlevnější nabídku, kterou podala pražská společnost Konstruktiva Branko.

Kraj vlastní tuto kulturní památku od roku 2010, kdy o tom rozhodli zastupitelé. Buštěhradský zámek byl vybudován v barokním slohu na přelomu 16. a 17. století. Od druhé poloviny 18. století přestal být užíván jako šlechtické sídlo a prostory se proměnily ve vojenskou nemocnici nebo útočiště vojáků německého Wehrmachtu. Po roce 1989 zámek koupili podnikatelé, kteří tam chtěli postavit hotelový komplex. To se však nikdy nestalo a zámek chátral. V dražbě ho později získala obec, která zámek převedla na kraj.

Reklama

Výběr článků

Načítám