Hlavní obsah

Rath ČSSD pěkně zavařil, straně padají preference

Novinky, val
Praha

Aféra kolem poslance Davida Ratha podle očekávání výrazně uškodila sociálním demokratům, jejichž obliba v posledních šetřeních spíše stoupala. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM. Podle něj v době Rathova zadržení klesly preference strany na 25 procent a pak až na 21 procent.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath (ČSSD) na jednání Sněmovny

Článek

Stranické preference ČSSD, které zahrnují i názory nerozhodnutých voličů nebo těch, kteří se voleb nezúčastní, činí podle květnového průzkumu STEM 23,3 procenta. Šetření se odehrálo až po zveřejnění aféry poslance Ratha, jenž byl obviněn z přijetí úplatku, a ta se také na výsledku podepsala.

Foto: David Ryneš, Novinky

Stranické preference za květen 2012 podle STEM

Preference zbývajících stran (v procentech)
Strana zelených3,1
Strana práv občanů - zemanovci2,1
Věci veřejné1
Suverenita1

„Výzkum shodou okolností probíhal právě v době, kdy se aféra provalila. Do 14. května ČSSD zaznamenávala ve stranických preferencích zisk kolem 28 % hlasů. V den propuknutí aféry 15. května podpora spadla na 25 % a v následujících dnech až na 21 procent,“ informovala agentura. V dubnu 2012 přitom byly preference strany na 26,1 procenta.

ČSSD ztratila 11 mandátů

Na poklesu ČSSD podle ní profitovaly spíše pravicové strany. Preference ODS činí 14,1 procenta, TOP 09 7,7 procenta. Úspěšní by byli také komunisté (13,1 procenta) a lidovci (3,7 procenta).

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Předpokládaný zisk mandátů v únoru 2013 podle STEM

V přepočtu na mandáty by nejvíce křesel ve Sněmovně připadlo sociálním demokratům (81). I tak si ale podle agentury pohoršili oproti minulému měsíci o 11 poslaneckých míst. Druhý nejvyšší počet by připadl občanským demokratům (48), o šest křesel méně by získali komunisté.

V polovině května by se tak do Sněmovny dostalo celkem pět stran, práh volitelnosti by podle agentury těsně překročili i lidovci. Voleb by se zúčastnilo 53 procent občanů. 20 procent se zúčastnit odmítá, 27 je nerozhodnuto.

Reklama

Výběr článků

Načítám