Hlavní obsah

Krajská politika v podání ČSSD? Zadlužování a papalášský styl, tvrdí Nečas

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Petr Nečas při pondělním představování lídrů ODS do krajských voleb zkritizoval sociální demokraty za jejich způsob krajské politiky. Podle něj je Středočeský kraj, který je spjatý s obviněným exhejtmanem Davidem Rathem, typickým projevem sociálnědemokratické krajské politiky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas na tiskové konferenci po jmenování krajských lídrů ODS

Článek

"Když se dnes řeknou kraje, nejčastěji rezonuje Středočeský kraj," řekl Nečas na tiskové konferenci. "Toto je typická ukázka krajské politiky v dresu sociální demokracie," pokračoval s tím, že mají tyto kraje tendenci k obrovskému nárůstu zadlužení, navíc se v nich podle premiéra projevuje "kult osobnosti a papalášský styl".

Právě ve Středočeském kaji byl donedávna hejtmanem obviněný poslanec David Rath, který podle policie převzal úplatek, údajně za zmanipulovanou zakázku na rekonstrukci buštěhradského zámku. Ostatní krajští zastupitelé následně zvažovali rezignaci, nakonec ale neodstoupili. Přesto se spekuluje o dalších sporných zakázkách, které se mohly v rámci kraje za Rathova vedení uskutečnit.

Nečas zkritizoval sociálnědemokratické kraje také kvůli spolupráci s komunisty. "To, co se děje, by se nemohlo dít bez masivní podpory komunistů," uvedl. Podle něj je patrná narůstající agresivita KSČM, když jejich poslední stranický sjezd ukázal, že je strana nereformovatelná. "Je alarmující, že s nimi ČSSD v řadě krajů spolupracuje," uvedl Nečas. Pokud by ČSSD obhájila loňský triumf na krajských úrovních, jednalo by se podle něj nikoli o oranžové kraje, nýbrž o oranžové s rudými odstíny.

Občanští demokraté v pondělí představili své lídry do krajských voleb, které se budou konat na podzim. Podle premiéra bude ODS na krajské úrovni preferovat spolupráci se stranami od středu doprava. Bude ale podle něj ještě záležet na povolebních jednáních. "Budeme spolupracovat pouze s těmi subjekty, které budou prosazovat rozpočtovou disciplínu," upozornil.

Lídři kandidátek ODS do krajských voleb
Liberecký krajEva Bartoňová
Moravskoslezský krajDavid Sventek
Středočeský krajRaduan Nwelati
Olomoucký krajMarkéta Záleská
Jihočeský krajTomáš Jirsa
Jihomoravský krajJiří Crha
Ústecký krajVladislav Raška
Zlínský krajLibor Lukáš
VysočinaOta Benc
Královéhradecký krajMiloslav Plass
Karlovarský krajPetr Šindelář
Pardubický krajPetr Tupec
Plzeňský krajMarcela Krejsová

Reklama

Výběr článků

Načítám