Hlavní obsah

Policisté obvinili řidiče Smetanu za to, že se vyhýbal vězení

Právo, Petr Marek
Olomouc

Třicetiletému Romanu Smetanovi, který kreslil tykadla politikům na předvolebních plakátech, znovu hrozí vězení. Policie ho v pondělí obvinila za maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Vyhýbal se nástupu do vězení.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Roman Smetana odchází z vazební věznice v Olomouci.

Článek

„Pan Smetana byl dnes na policii podat vysvětlení. Poté jsme zahájili trestní stíhání a spis odpoledne předáme státnímu zastupitelství s návrhem na podání obžaloby,“ informovala v pondělí Právo olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková s tím, že nyní Smetanovi hrozí až tříletý pobyt za mřížemi.

Bývalý řidič autobusu olomouckého dopravního podniku (DPMO) Smetana na protest proti politickým elitám pokreslil nejméně 30 reklam na autobusech, které si před volbami v roce 2010 pronajaly strany. Připisoval na ně slogany, v nichž politiky označoval za lháře, zloděje, korupčníky a prostitutky.

Nejvíc pokreslených polepů patřilo ODS, která se jako jediná rovněž u soudu domáhala, aby jí řidič zaplatil škodu 15 tisíc korun. Smetanu, jehož udal kolega, potrestala soudkyně Markéta Langerová, manželka tehdejšího volebního lídra ODS Ivana Langera, a to trestem 100 hodin obecně prospěšných prací.

Ty však odmítl odpracovat, zaplatil pouze nařízenou náhradu škody ODS, která se jí u soudu domáhala. Proto mu soudkyně trest přeměnila na 100 dní vězení. Trest mu měl vypršet 30. července. Smetana však odmítl do vězení nastoupit. Následně ukončil svůj pracovní poměr v DPMO a několik týdnů se vyhýbal zatčení. Policii se vydal až při odborářské demonstraci v Praze 21. dubna.

Minulý týden byl však z vězení propuštěn, když mu trest přerušil Nejvyšší soud, a to do doby, než rozhodne o stížnosti pro porušení zákona, kterou ve Smetanův prospěch podal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Reklama

Výběr článků

Načítám