Hlavní obsah

Nenechme se zlikvidovat ČSSD, varují mladí komunisté

Právo, Novinky, val, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Svaz mladých komunistů (SMKČ-KSM) má obavu z toho, že se KSČM příliš přibližuje sociální demokracii a hrozí jí proto zánik. Z likvidace komunistické identity strany viní členové organizace současné vedení s předsedou Vojtěchem Filipem v čele.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vlevo šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik s předsedou strany Vojtěchem Filipem

Článek

Ve svém stanovisku se mladí komunisté vyjadřují k výsledkům zasedání VIII. sjezdu strany, který se uskutečnil ve dnech 19. a 20. května. Zástupci SMKČ-KSM si od něj slibovali klíčovou změnu současné politiky.

„Domnívali jsme se, že nevyvratitelná fakta týkající se důsledků této likvidátorské politiky povedou ke změně politicko-ekonomického kurzu KSČM na jejím VIII. sjezdu, který by svedl stranu na cestu záchrany a důsledně komunistických stanovisek,“ uvádí organizace. Sjezd byl ale podle nich v tomto ohledu spíše kontraproduktivní.

Mladí komunisté si stěžují zejména na odklon politiky KSČM k sociálně demokratickému charakteru a na ztrátu komunistické identity. „Od roku 2005 docházelo a dochází k postupnému a vytrvalému nárůstu negativních tendencí v KSČM, které lze obecně nazvat pokračováním sociáldemokratizace strany, resp. likvidace zbytků její komunistické identity,“ stojí ve stanovisku.

Hrozí koalice s ČSSD

Hlavními viníky jsou podle autorů tohoto stanoviska znovuzvolený předseda Vojtěch Filip a většina vedení strany spolu s většinou poslanců, europoslanců a senátorů. Výsledkem jejich politiky pak podle SMKČ-KSM byly opakované ztráty KSČM ve volbách nebo neschopnost motivovat ke vstupu do strany nové lidi. Organizace se ohrazuje také proti „zpanštění většiny nejviditelnějších představitelů KSČM a jejich neschopností odlišit se od ČSSD“.

Podle mladých komunistů výsledky sjezdu poukazují na urychlení procesu „sociáldemokratizace“ a postupnou likvidaci strany. Lze podle nich očekávat následné spojení s „buržoazními stranami“ na volebních kandidátkách a snahu KSČM utvořit koalici s ČSSD na celostátní i krajské úrovni, případně podpora ČSSD. Hrozí podle nich také „plíživá změna postojů KSČM k EU a NATO směrem k postojům ČSSD“.

Šéf komunistů: Nenecháme se ovlivnit

Šéf KSČM Filip na dotaz Novinek.cz odmítl, že by se pod jeho vedením strana sociáldemokratizovala. „To určitě ne. Doporučuji, aby si zmínění kritici přečetli postupy, které zvolila KSČM pro řešení krize v naší zemi,“ vzkázal komsomolcům. O směřování KSČM podle něj rozhodli delegáti sjezdu. „Jsme demokratickou politickou stranou, která se nenechá ovlivnit z venčí,“ doplnil Filip na adresu rudých radikálů.

SMKČ-KSM si ale na druhou stranu pochvaluje snahu části stranických delegátů, kteří se na sjezdu vyjádřili proti současné politice KSČM a podpořili reprezentanty jiných názorů v čele se Stanislavem Grospičem.

Reklama

Výběr článků

Načítám