Hlavní obsah

Máme opoziční a vládní policii, tvrdí stínový ministr Hamáček

Novinky, ČTK, maž

V diskusním pořadu Partie ocenil stínový ministr obrany Jan Hamáček (ČSSD) práci policie v kauze poslance Ratha (ČSSD). Hamáček ale zároveň tvrdí, že v České republice pracuje dvojí policie, která v případě vládních kauz nepracují tak intenzivně.

Foto: René Volfík, ČTK

Stínový ministr obrany Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

Hamáček narážel na kauzu ProMoPro, která se týká možného předražení zakázek v době českého předsednictví EU. Podle Hamáčka postupovala policie v kauze Rath intenzivně a správně, v případě vládních kauz není vyšetřování údajně tak intenzivní.

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) to odmítl. „Jsem přesvědčen, že orgány konaly padni komu padni,“ řekl.

V diskusním pořadu se řešila zejména kauza Rath. Vondra, který je senátorem, by byl pro uzavřené jednání sněmovny. Exhejtmanovi podle něj není možné upřít právo výpovědi, ale Němcová dbá o důstojnost sněmovních schůzí.

"A co si budeme namlouvat, toto je samozřejmě věc, která nám dobré jméno v zahraničí neudělá," řekl ministr obrany. Na otevřeném jednání by podle něj byly přítomny "zástupy českých novinářů i zahraničních médií".

Krácení poslaneckých práv by mohlo škodit u soudu

Hlavním argumentem ČSSD pro veřejné Rathovo vystoupení je podle Hamáčka obava z případného možného krácení jeho poslaneckých práv, které by později, v soudním procesu, mohlo věci komplikovat.

Podle Hamáčka by také policie měla občanům vysvětlit, proč v jiných známých korupčních kauzách nedokázala vyšetřování dovést do podobného konce jako v Rathově případě.

Rath je obviněn z přijetí sedmimiliónového úplatku v souvislosti s předraženou zakázkou na rekonstrukci zámku v Buštěhradě. Poslanec, který je ve vazbě, se vzdal členství v ČSSD, odešel z krajské administrativy, poslancem však zůstává. Hovoří o politickém jádru kauzy a její umělé konstrukci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám