Hlavní obsah

Jak vypadal Heydrichův vůz při atentátu, ukazuje výstava v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražané i zájemci z celé země si mohou v neděli na pražském Václavském náměstí připomenout 70. výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Vzpomínková akce má název Protektor smrti. Podle pořadatelů je jejím hlavním záměrem připomenout nové generaci, že pokud by se naplnily likvidační plány českého národa, neexistovali by jejich rodiče, a tím i oni sami.

Na Václavském náměstí je vystaven ukázkový vůz, ve kterém byl zavražděn Heydrich Video: Novinky

 
Článek

Záštitu nad akcí převzali ministr obrany Alexandr Vondra s místopředsedou Senátu Přemyslem Sobotkou.

Záštitu nad akcí převzali ministr obrany Alexandr Vondra s místopředsedou Senátu Přemyslem Sobotkou.

Návštěvníkům se otevírá výstava informující o hlavních událostech od září 1941, kdy Heydrich přišel do Prahy, až po léto a podzim 1942, kdy nacistický režim rozpoutal nejtěžší represe vůči českému obyvatelstvu jako odvetu za úspěšně provedený atentát.

K vidění je například jízdní kolo, které bylo po atentátu vystaveno v jedné z výloh právě na Václavském náměstí. Na velkoplošných panelech budou dokumenty a fotografie z archivů Vojenského historického ústavu.

V centru expozice je Mercedes 320 C, který je typem i barvou maximálně podobný vozu, jakým jel Heydrich, nebo například figuríny v uniformách československých vojáků v Británii.

Atentát provedli 27. května 1942 v Británii vyškolení parašutisté Jozef Gabčík a Jan Kubiš. Zaútočili v zatáčce v Praze-Libni. Poté, co jim selhal samopal, použili bombu, která Heydricha zranila, ale vypadalo to, že přežije. Po operaci v nemocnici Na Bulovce se jeho stav zlepšil, poté však zemřel na nečekané komplikace, snad otravu krve.

Následovaly brutální represe v celém Protektorátu Čechy a Morava. Nejznámější je vyhlazení obcí Lidice a Ležáky, které vyvolalo obrovské pobouření po celém světě, lidé dokonce začali dávat dětem jméno Lidice.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Zámek v Panenských Břežanech, kde pobýval během 2.světové války Reinhard Heydrich

Atentát měl strašlivé následky, ovšem přispěl k tomu, že Britové uznali exilovou vládu Edvarda Beneše.

Anketa

Měl atentát na Heydricha smysl?
Ano
82,4 %
Ne
17,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19988 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám