Hlavní obsah

V prezidentských primárkách vyhrál na západě Čech Sobotka

Senátor Přemysl Sobotka suverénně vyhrál prezidentské primárky ODS v západních Čechách. Sobotka měl o 273 hlasů více než jeho protikandinát, europoslanc Evžen Tošenovský a upevnil si celkové průběžné vedení z dosavadních regionálních voleb.

Foto: Petr Horník, Právo

Přemysl Sobotka

Článek

Primárky ODS se zatím uskutečnily v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, v jižních Čechách a na Vysočině a v Olomouckém a Zlínském kraji. Sobotka získal celkem 1523 hlasů, to je 66 procent. Pro Tošenovského hlasovalo dosud 794 lidí. Sobotku těsně porazil jen na střední Moravě, a to o jediný hlas.

V primárkách, které se v Plzeňském a Karlovarském kraji konaly v minulých dnech, vyhrál Sobotka v obou krajích. Přesvědčivěji v Karlovarském kraji, kde získal zhruba tři čtvrtiny odevzdaných hlasů. Sobotku tam volilo 133 lidí, zatímco Tošenovského 42 členů ODS. V Plzeňském kraji dostal Sobotka 283 a Tošenovský 101 hlasů.

Čtvrtého týdne prezidentských primárek ODS se na západě Čech účastnilo 19,3 procenta oprávněných voličů, což je nejméně z dosud uskutečněných regionálních primárek. Ve volebních urnách bylo 559 platných hlasů.

V týdnu od 28. května budou primárky pokračovat v Libereckém a Ústeckém kraji, kde budou volební shromáždění v Jablonci nad Nisou a v Ústí nad Labem.

Reklama

Výběr článků

Načítám