Hlavní obsah

Hrozí požáry, slunečné počasí nadále vydrží

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vydrží suché slunečné počasí ještě několik dní. Teplé počasí přináší zvýšené riziko požárů. Od soboty platí výstraha ČHMÚ po celém území České republiky.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Sucho a nárazový vítr napomáhají šíření plamenů.

Článek

Velmi nebezpečné požáry už vypukly - například u Bzence na Hodonínsku dokončují hasiči likvidaci jednoho z největších lesních požárů v historii. Živel je již pod kontrolou, ale vzhledem k silnému větru hasiči stále počítají s tím, že se v lese znovu rozhoří menší ohniska.

Na Hodonínsku pomáhaly s hašením dva vrtulníky, které před 18:00 z místa odlétly. "Zhruba 200 hasičů na místě chodí, hledá a hasí ohniska, místo proléváme vodou," popsal zásah mluvčí hasičů. Na místě se zatím vystřídalo 117 jednotek, tedy asi 500 hasičů. V sobotu přijely další posily z Moravskoslezského, Středočeského a Královéhradeckého kraje. Na pomoc dorazilo také 30 slovenských hasičů z Trnavy se sedmi velkokapacitními cisternami.

V neděli má být na většině území polojasno, jen výjimečně přijdou přeháňky. Odpoledne bude přímo lákat k výletu - příjemné teploty se budou pohybovat kolem 19 - 23 °C a povane slabý vítr.

Červen začne chladně

Foto: EPA/Martin Schutt, ČTK

V pondělí bude také jasno až polojasno, odpoledne se ale očekává oblačno, místy přeháňky. Teploty budou pořád mírně přes dvacet stupňů Celsia. V úterý má být skoro jasno až polojasno, večer oblačno. Odpoledne vystoupí teploty až na 26 °C. Ve středu se mírně ochladí na cca 21 °C odpoledne a ve čtvrtek by se měla obloha více zatáhnout a pršet už bude častěji.

Příští víkend by mohl být chladný, odpoledne by se teploty podle předpovědi měly držet jen kolem 14 °C.

Reklama

Výběr článků

Načítám