Hlavní obsah

Lidem bez příjmů v tryskáčích peníze vezmeme, slibuje šéf lidovců

Praha

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek na sobotní programové konferenci lidovců v pražském paláci Charitas prohlásil, že jeho strana je připravena převzít zodpovědnost a spolupracovat s nezkompromitovanými lidmi, kteří jsou slušní a připraveni "rozlomit" struktury vysávající veřejné peníze. Lidovci nyní nemají žádné poslance, pomýšlejí ale na návrat do Sněmovny i na úspěch v krajských volbách.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

Bělobrádek je přesvědčen o tom, že nastal čas, aby si stát vzal "tvrdě a nekompromisně" zpět peníze, za které si lidé bez odpovídajících přiznaných příjmů kupují tryskáče, či je mají zakopané pod podlahou. "Každá koruna, která nebude v legálních příjmech daného člověka, musí být zdaněna alespoň 95 procenty," prohlásil.

Lidovci jsou podle něj také pro úplné zrušení anonymních akcií. Cílem KDU-ČSL je slušný stát pro slušné lidi. "Je pravdou, že jestliže chceme něčeho takového dosáhnout, tak kmotři musí mít strach, kam se schovají," zdůraznil Bělobrádek.

Stát si musí nekompromisně vzít zpět i peníze neoprávněně vyplácené na sociálních dávkách. "Šizení státu na daních a podvádění s dávkami je stejný zločin," zdůraznil v projevu šéf KDU-ČSL. Lidovci podle něj chtějí transparentní veřejné soutěže a redukci zbytečných státních výdajů, odmítají naopak škrtání v penzích a snižování peněz pro rodiny. "Důchodci a rodiny s dětmi do Monaka před daněmi neutečou, ale za státní dluh nemohou," řekl Bělobrádek.

Kmotři proti kmotrům

Fatálním problémem České republiky je podle něj čerpání evropských fondů. "Říkáme ne kmotrovskému rozkrádání státu," řekl Bělobrádek a zavtipkoval, že lidovci jsou přitom jedinou stranou, která je kmotrů plná. "Ale jsou to skuteční kmotři, kteří chodí ke křtu," poznamenal.

Vizí KDU-ČSL je podle Bělobrádka koncept sociálně tržního hospodářství. Lidovci se podle něj vymezují nejen vůči levicovým stranám, ale i vůči politice nynější vládní koalice. Sociálně tržní ekonomika je podle Bělobrádka neodolnější vůči krizi a nejlépe se z ní vzpamatovává. "Není vám divné, že česká ekonomika neroste a Německo ano?", zeptal se Bělobrádek. Německo podle něj krizi zvládá bez snižování penzí, bez drastického zvyšování daní, škrtů v dávkách a přesto startuje růst a drží zvládnutelný schodek.

"Nabízíme novou generaci politiků," poznamenal Bělobrádek. Občané totiž mají podle něj dost politiků "generace Klausů, Zemanů, Nečasů, Sobotků a Kalousků" a je potřeba je nahradit novými lidmi. "Nikoliv tím, že budou lidé volit extremisty, ale že dají prostor tradičním stranám, které dokážou udělat sebereflexi," vysvětlil. Lidovci, kteří se v posledních volbách nedostali do sněmovny, nyní v průzkumech dosahují na potřebnou pětiprocentní hranici voličských preferencí.

Sobotní programová konference začala oblíbenou písní někdejšího lidoveckého předsedy Josefa Luxe David a Goliáš od Jana Wericha a Jiřího Voskovce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám