Hlavní obsah

Nezařídili jste dítěti jeho vlastní pas? Můžete mít po dovolené

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří si do pátku nepodali žádost o dětský pas a plánují s ratolestmi zahraniční dovolenou na začátek léta, mohou mít smůlu. Pětadvacátý květen byl totiž posledním pracovním dnem, kdy mohli o pas požádat a spolehnout se, že jim bude vydán ještě předtím, než začnou platit nová evropská pravidla pro cestování.

Foto: Novinky

Focení dětí na pasy

Článek

Od 26. června zavádí celá EU kvůli stále častějším případům únosů a obchodování s dětmi povinné pasy pro všechny děti včetně nemluvňat a lhůta na jejich vydání je právě třicet dnů. Jejich rodičům dosud stačilo mít potomky uvedené ve vlastním pase.

Že většina žadatelů nechá vše na poslední chvíli, s tím úřady počítaly, jejich obavy se potvrdily. Například v Brně na 11 pracovištích magistrátního odboru odbavili za jediný květnový den 740 žádostí o doklady, z toho 360 tvořily právě žádosti o dětské pasy.

„Vyřízení žádosti nám trvá v průměru 20 minut. Jak rychle bude ale doklad připraven k vyzvednutí, to záleží na Státní tiskárně cenin,“ řekl Právu mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

„Obyčejně je pas připraven za dva až tři týdny,“ dodal. Úřad má ze zákona na vydání dokladu třicet dní, takže kdo žádost podá v pondělí a později, nemá důvod si stěžovat, pokud pas nezíská do data zavedení nových pravidel. Některé úřady rozšířily pracovní dobu, zavedly i sobotní směny.

Stejně jako u dospělých, i pro děti platí, že v rámci EU či Schengenského prostoru mohou cestovat jen s dětským občanským průkazem. Za cestovní pas pro dítě do 15 let se platí 100 Kč, dětská občanka stojí 50 korun.

Schengenský prostor zahrnuje všechny státy EU kromě Irska a Británie, jeho členy jsou navíc Island a Norsko. Teoreticky lze na občanku vycestovat i do Chorvatska, ministerstvo vnitra však doporučuje raději pas.

„Některé země, jmenovitě Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Chorvatsko, Makedonie a Srbsko, umožňují občanům ČR vstup a pobyt jen s platným občanským průkazem,“ připustil mluvčí vnitra Pavel Novák. Problém však může nastat na české straně. České zákony totiž cestování na občanku mimo EU a Schengen neumožňují.

Je tu ještě rychlopas

Při cestě letadlem by tak český turista neprošel kontrolou. Na vlastní riziko lze do uvedených zemí s občankou vycestovat vlastním vozem nebo autobusem.

Při zhruba čtrnáctidenních termínech, které se státní tiskárně zatím daří dodržovat, nejsou ani žadatelé s několikadenním zpožděním bez šance. Poslední záchranou zůstává tzv. rychlopas, který se vydává ve lhůtě 15 dnů.

Poplatek je však tisíc korun místo stovky. Je třeba dodat dvě fotografie, doklad platí půl roku.

Normální dětský pas má pětiletou dobu platnosti. Mladiství od 15 do 18 let zaplatí za pas 600 korun a jeho platnost je desetiletá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám