Hlavní obsah

Stále více Čechů volí strany jen jako východisko z nouze

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Voliče vedou k odevzdání svých hlasů jednotlivým stranám různé důvody. Agentura STEM se je pokusila zmapovat. Z průzkumu vychází, že se lidé rozhodují nejvíce podle toho, že daná partaj naslouchá občanům a zná jejich problémy. Stále více voličů ale uvádí, že „je to jen východisko z nouze“.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Během posledního průzkumu volebních preferencí položila agentura respondentům otázku, proč sympatizují právě se stranou, kterou do dotazníku uvedli jako tu, jíž by u voleb dali hlas. Jednoznačně nejvíc voličů by odevzdalo svůj hlas straně proto, že naslouchá občanům a zná jejich problémy. Na tom se shodne 84 procent dotázaných. Jen o něco méně lidí by se pro danou partaj rozhodlo z toho důvodu, že usiluje o změnu a podstatné reformy, případně má jasnou strategii do budoucna.

O něco méně by se lidé rozhodovali na základě osobnějších faktorů. 84 procent lidí by stranu volilo proto, že důvěřují jejím představitelům, její představitelé jsou odborníci a profesionálové, nebo je strana zárukou uvážlivosti, zachováním řádu a tradic.

„Nejzajímavější změnou je posun vzhůru u položky 'je to jen východisko z nouze',“ uvádí agentura. Pro tuto možnost se zcela vyjádřila pětina dotázaných, 26 procent je spíše pro. Podle agentury se celkově jedná o nárůst o čtyři procentní body oproti loňsku. „Tuto možnost nyní zcela nebo spíše přiznává téměř polovina lidí, což velmi dobře odráží rostoucí nerozhodnost, váhavost, obtíže při hledání strany, která je zárukou pro voliče,“ vysvětluje agentura.

Podle ní dominují mezi lidmi, kteří uvedli tuto variantu, s téměř 40 % stoupenci ČSSD a dalších 20 % tvoří příznivci KSČM. „To může ukazovat na fakt, že mnoho víceméně nerozhodných lidí sahá po protestní volbě (KSČM), anebo akceptuje „menší zlo“ v podobě ČSSD,“ uvádí STEM.

Proč byste volili právě tuto stranu? (Do jaké míry souhlasíte s následujícími charakteristikami?)
Zcela souhlasímSpíše souhlasímSpíše nesouhlasímVůbec nesouhlasím
Naslouchá občanům a zná jejich problémy3153142
Usiluje o změnu podstatné reformy3052153
Má jasnou strategii do budoucna2853142
Důvěřuji jejím představitelům2361142
Její představitelé jsou odborníci a profesionálové2154232
Je zárukou uvážlivosti, zachování řádu a tradic2157184
Její představitelé dokážou věci dobře vysvětlil2058202
Případné konflikty a aféry řeší s klidem a rozvahou2057203
Je to jen východisko z nouze20263024
Přesvědčila mě její akceschopnost1857232
Líbí se mi, jak její představitelé pracují na krajské nebo obecní úrovni1855243
Dokáže převádět své záměry do praxe1756252

Reklama

Výběr článků

Načítám