Hlavní obsah

Poslanci přijali chráněná území Natura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci v úterý dali zelenou vytvoření sítě chráněných oblastí evropského typu Natura na území Česka. První verzi novely vyžadované Bruselem Sněmovna zamítla v listopadu. V úterý předpis schválila, proti byl klub ODS.

Článek

Jedna formulace, kterou poslanci do novely vložili, oslabuje pravomoc ministerstva životního prostředí rozhodovat o udělování výjimek ze zákona. "O tom, co je veřejný zájem, by nakonec mohla rozhodovat až vláda," řekl ČTK náměstek ministra Ladislav Miko.

Novelu vyžadovanou Bruselem ještě musí schválit Senát a prezident. Pokud novela zákona o ochraně přírody a krajiny nevstoupí v platnost 1. května, hrozí státu od Evropské unie sankce. Česko také může přijít o možnost čerpat peníze z evropských fondů, podle některých výpočtů až o dvě miliardy korun. Poslance na to před závěrečným hlasováním upozornil ministr životního prostředí Libor Ambrozek. "Česko je poslední z přistupujících zemí, která ještě směrnice nepřijala," zdůraznil. Na schůzi horní komory se může novela dostat v polovině března.

Pro přijetí zákona se těsně před hlasováním přimluvil ve Sněmovně i premiér Vladimír Špidla. "Kosmická loď Země je stále ohroženější," řekl dlouholetý člen Českého svazu ochránců přírody poslancům. Uvedl, že vytvoření sítě ochranných území je malým krokem k trvalé udržitelnosti životního prostředí, který společnost nezatíží nepřijatelným způsobem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám