Hlavní obsah

Následky havárie jsou odstraněny, z čáslavského letiště se může opět létat

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čáslav

Vojenské letiště v Čáslavi, kde ve středu havarovalo ruské vojenské letadlo An-30, bylo v pátek znovu otevřeno. Letiště bylo uzavřené, protože čeští vojáci čekali na přílet ruské vyšetřovací komise. Ta přiletěla včera večer.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Havarovaný letoun Antonov An-30 v Čáslavi.

Článek

"Dnes v dopoledních hodinách provedly vyšetřovací týmy potřebné úkony na vzletové a přistávací dráze a následně na havarovaném letounu, aby mohla být dráha uklizena a obnoven provoz," řekla Právu mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Dodala, že zřejmě ještě v pátek  bude havarovaný letoun z místa nehody vyzvednut a převezen do prostoru letecké základny. Tam bude uložen do doby, než ho ruská strana přepraví zpět na své území.

Při nehodě se zranilo šest pasažérů; pět ruských vojáků a jeden český. Tři ruští vojáci byli ve čtvrtek propuštěni z kolínské nemocnice. Další tři těžce popálení vojáci, dva Rusové a Čech, zůstávají v pražské vinohradské nemocnici. Všichni jsou ve stabilizovaném stavu, žádný není v ohrožení života.

Ruský antonov byl v Česku na pravidelné pozorovací misi českého území. Při přistání na letišti v Čáslavi letoun havaroval. Na palubě bylo 23 lidí. Ruská prokuratura oznámila, že při přistávacím manévru letadla se zlomila přední noha podvozku. Stroj kvůli poruše opustil přistávací dráhu a začal hořet.

Nehoda zablokovala na letišti i stíhačky JAS-39 Gripen, které nemohly vzlétnout. Obranu českého vzdušného prostoru mezitím převzali stíhači z některé sousední země zapojené do systému společné ochrany Natinads.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám