Hlavní obsah

Zrušení souhlasu obou rodičů s léčbou dítěte podpořili senátoři

Senát podpořil ve čtvrtek v prvním kole předlohu, která by zrušila povinný souhlas obou rodičů s ošetřením dítěte. Nyní ji projednají v kratší měsíční lhůtě výbory. Podobnou úpravu slíbil předložit také ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) s tím, že platit by měla až od podzimu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Souhlas obou rodičů zavedl nový reformní zákon o zdravotních službách. "Problémy vznikly rodinám s dětmi i zdravotnickým zařízením," uvedla jedna z předkladatelů, místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD). Připomněla, že získat souhlas například v případech, kdy rodiče nežijí pohromadě nebo když jsou děti na táborech, může být velmi složité.

Předlohu nyní projedná výbor pro zdravotnictví a sociální politiku a také ústavně-právní výbor. Aby mohla být novela schválena co nejdříve, Senát jim zkrátil lhůtu na polovinu. Gajdůšková uvedla, že bude navrhovat, aby Sněmovna o předloze rozhodla zrychleně už v prvním čtení.

Senátorská novela, kterou připravovaly Česká lékařská komora (ČLK) a Svaz pacientů, má prý odstranit nejzákladnější byrokratické překážky. Zrušila by také povinnost lékaře požadovat od pacienta po uplynutí 30 dnů nový informovaný souhlas s léčbou. Stavovské organizace by znovu mohly nahlížet do zdravotnické dokumentace, když by řešily stížnost na lékaře, zubaře a lékárníky. Upřesnit by se měla i formulace o použití omezovacích prostředků vůči pacientovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám