Hlavní obsah

Senát jde proti vládě, schválil snížení dolní sazby DPH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové horní komory ve čtvrtek schválili návrh senátora ČSSD Marcela Chládka na snížení dolní sazby daně z přidané hodnoty ze současných 14 na deset procent. ČSSD zároveň navrhla do snížené sazby DPH zařadit knihy, tiskoviny, potřeby pro zdravotně postižené a pro zdravotní a sociální péči o děti a seniory.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Senát, kde mají převahu sociální demokraté, tak jde proti vládnímu návrhu, který ve středu schválil kabinet. Podle něj by měla daň z přidané hodnoty od příštího roku vzrůst v obou sazbách o jeden procentní bod, tedy na 15 a 21 procent.

Senátoři ve čtvrtek navrhli do snížené sazby zařadit telefony určené pro nevidomé. Senátor ODS Tomáš Töpfer navrhl zařadit do snížené sazby také služby knihoven, archivů, muzeí a také vstupenky na scénické akce. Senátoři na jeho návrh také přistoupili. Návrh na snížení spodní sazby DPH sociální demokraté zdůvodnili zmírněním sociálních dopadů na obyvatelstvo.

Základní sazba daně by podle ČSSD měla být 17,5 procenta. Jejich novelu nyní musí posoudit Sněmovna, a pokud ji poslanci schválí, odešlou ji zpět do Senátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám