Hlavní obsah

Rath naříká z vazby: vodí mě jako muže se železnou maskou

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý hejtman a poslanec David Rath zaslal z vazební věznice v Litoměřicích předsedovi sněmovního mandátového a imunitního výboru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) ručně psaný čtyřstránkový dopis, ve kterém se vyjadřuje ke své kauze, v níž čelí obvinění z korupčního jednání. Rath se přirovnává k muži se železnou maskou. Za svou aférou vidí ministra vnitra Jana Kubiceho.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policisté odvážejí Davida Ratha z vládního objektu Spiritka.

Článek

Sobotka nechal na úterním jednání výboru hustě psaný čtyřstránkový dopis kolovat, poslanci si tak mohli Rathův vzkaz přečíst. „Uvádí, že ho vodí jak muže se železnou maskou, považuje to za nástroj, jak ho nalomit,“ řekl k obsahu dopisu jeden z členů výboru s odkazem na samovazbu, ve které exhejtman pobývá. Muž se železnou maskou byl tajemným vězněm z doby panování francouzského krále Ludvíka XIV.

„Dopis obsahuje nářky, že je politický vězeň. Za svým případem vidí speciální složky uvnitř represivních orgánů, které se státu vymykají kontrole,“ popsal dále člen výboru. Rath v listě přímo jmenuje, kdo je podle něj strůjcem jeho kauzy. „Jde především o Kubiceho a Almera. Viní je, že stojí za akcí,“ sdělil další z poslanců. Tomáš Almer je ředitelem Útvaru zvláštních činností, který provádí odposlechy.

V souvislosti s Almerem navíc Rath na úterním jednání výboru tvrdil, že při rozhodování o vazebním stíhání dával přítomný šéf Útvaru zvláštních činností najevo radost. „Údajně políbil flash, ve které měl databázi s odposlechy,“ prozradil jeden z poslanců.

Almer nechtěl Rathova tvrzení komentovat, odkázal mj. na to, že jde o živý případ.

Opět se přirovnal k Tymošenkové

"Vzhledem k tomu, že jsme do dopisu jen nahlédli a byl psaný ručně a nepříliš čitelně, museli jsme se spokojit jen s rychločtením. Bylo tam v zásadě totéž, co nám říkal i ústně: stížnost na to, že je to komplot ministerstva a policie," řekl Právu poslanec František Dědič (ODS).

"Opakoval, že je obětí vykonstruované kauzy, že to na něj bylo celé nastrčené, že je politický vězeň. Opět se tam přirovnával k Tymošenkové," doplnila Ivana Weberová (ODS).

Jiný člen výboru k obsahu Rathova dopisu uvedl, že bývalý hejtman víceméně popisuje, že se cítí nevinný a celou kauzu považuje za léčku. Podle tohoto poslance si také stěžuje, že jsou účelově v případu skandalizovány celoživotní úspory.

V dopise vysvětluje, proč chce vystoupit ve Sněmovně

Sobotka řekl Právu, že Rath dopis napsal v době, kdy ještě nebylo jisté, zda mu bude umožněno na výboru a na jednání Sněmovny o zbavení imunity, které se koná 5. června, osobně vystoupit a přednést svou obhajobu. List shodou okolností pošta doručila v úterý, kdy výbor za Rathovy účasti zasedal v usedlosti Spiritka, která je zařízením ministerstva vnitra.

Ve čtvrtek obdržel osobní dopis od Ratha také místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Bývalý hejtman v listě podle něj uvádí, proč stojí o to účastnit se jednání Sněmovny. Píše také, že si uvědomuje, že pro sociální demokracii jde o obtížnou a nepříjemnou situaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám