Hlavní obsah

Rathovi obhájci: Případ měli dělat jiní žalobci

Právo, Radim Vaculík

Případ bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha měli dělat jiní žalobci než ti ústečtí. Ve středu to řekli Rathovi obhájci. Jak uvedli, v obhajobě budou napadat místní příslušnost ústeckého státního zastupitelství. Ze spisu, do kterého mohli ve středu poprvé nahlédnout, podle nich vyplývá, že se trestné činy měly stát ve středních Čechách, a nikoli na Ústecku.

Foto: Petr Horník, Právo

Rathovi obhájci Adam Černý a Roman Jelínek

Článek

Pokud by jim bylo dáno za pravdu, nemohlo by tak platit ani rozhodnutí ústeckých soudců o vazbě pro Ratha a spol., míní obhájci Adam Černý a Roman Jelínek. Oba už navštívili Ratha ve věznici, je prý na cele sám, nemá rádio ani televizi a informace z médií se dozvídá zprostředkovaně přes právníky.

Obhájci rovněž dementovali informaci, že by Rathova rodina žádala o jeho přemístění do věznice v Praze. Zatím prý netuší, kým, kdy a proč byly povoleny odposlechy hlavních aktérů případu. Tyto dokumenty prý zatím nebyly odtajněny. Oba potvrdili, že budou napadat zákonnost celého postupu policie a ústeckých žalobců.

„Tady došlo k zásahu výkonné moci do práv poslance,“ řekl novinářům Jelínek. Černý doplnil, že „ústavněprávní rovina celého případu je tam velmi významná“.

Obhájci také odmítli informace některých médií, že by byl Rath obviněn z více skutků. Policie ho stíhá jen kvůli přijetí sedmimiliónového úplatku v souvislosti s nadhodnocenou zakázkou na rekonstrukci zámku Buštěhrad.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám