Hlavní obsah

Komunisté by byli ve volbách druzí, ODS se nadále propadá

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) potvrdil sílící pozici KSČM. Podle květnového volebního modelu by s 21,5 procenty hlasů skončili ve volbách do Sněmovny druzí za sociálními demokraty. Naopak ODS se oproti počátku roku propadla o více než pět procentních bodů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model - Květen 2012 podle CVVM

Článek

Pokud by se volby do Sněmovny konaly v období od 7. do 14. května, zúčastnilo by se jich 58 procent oprávněných voličů v České republice, což je o 4,6 procentního bodu méně, než jich přišlo k volebním urnám před volbami v roce 2010.

Největší podíl lidí by dalo hlas sociálním demokratům. Volilo by je 36,5 procenta voličů. Naopak komunisté by získali hlas od 21,5 procent lidí. Občanští demokraté by se umístili na třetí příčce se 17 procenty, přitom ještě na přelomu ledna a února by je podle CVVM volilo 23,5 procenta lidí. Nutno podotknout, že výzkum probíhal ještě před vypuknutím kauzy Davida Ratha, která s čísly pravděpodobně zahýbe.

Z koaličních stran už by se v teoretických volbách do Sněmovny dostala jen TOP 09, které by hlas dalo 10,5 procenta voličů. Naopak Věci veřejné už se delší dobu pohybují kolem jednoho procenta. Lidovci o půl procentního bodu překonali pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do dolní komory.

Výsledky jsou odlišné od úterního průzkumu společnosti Median, který probíhal od 17. dubna do 16. května. Podle něj by na druhém místě za ČSSD (32,5 procenta) skončila ODS (20,5 procenta). Teprve na třetí pozici by se umístili komunisté (14 procent). [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám