Hlavní obsah

Zaorálek zkritizoval Klause kvůli jeho osmeru pro nápravu Evropy

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek se ve středu pustil do prezidenta Václava Klause, který v Chicagu představil takzvané osmero pro nápravu Evropy. V něm prosazuje opuštění sociálně tržní ekonomiky. Podle Zaorálka je to jen kopání kolem sebe a takové chování označil za nevhodné.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Článek

Zaorálek upozornil Klause na to, že prototypem sociálně tržní ekonomiky je například Německo, ale takové hospodářství prosazuje i řada jiných států, které jsou na tom ekonomicky dobře. „Celý projev pana Klause je kopáním kolem sebe,“ uvedl Zaorálek, podle kterého je tento postoj prezidenta vůči okolním státům nevhodný.

„Podobný typ vystoupení může u některých vyvolávat pocit podivínství,“ uvedl na adresu prezidenta. Naopak ideologie, kterou Klaus prezentuje, je podle Zaorálka ideologií, jež je zdrojem našich ekonomických problémů.

Klaus představil své osmero pro nápravu Evropy na konferenci v Chicagu. V něm podmínil vymanění se Starého kontinentu z krize například opuštěním "neproduktivního a paternalistického" sociálně tržního hospodářství či uceleným programem redukce mandatorních vládních výdajů.[celá zpráva]

„Už v tom prvním bodu mi to připadá zarážející,“ zdůraznil Zaorálek. Uvedl, že pokud takto vystupuje nejvyšší představitel exekutivy, pak se jedná o vrchol neproduktivity.

Reklama

Výběr článků

Načítám