Hlavní obsah

Potyčka ve Sněmovně: Skupina hostů „občansky zadržela“ poslance

Právo, ada, nig

Zasedání sněmovního ústavněprávního výboru mělo dramatickou dohru. Těsně po hlasování o církevních restitucích se strhla mela, při které skupinka hostů začala vykřikovat na poslance a odmítali je pustit z místnosti.

Foto: Marie Königová/MMS, Právo

V občanském zadržování poslanců se nejvíce angažoval Josef Hörl.

Článek

„Jste občansky zadrženi. Všichni, kdo jste hlasovali pro tento zákon, jste spáchali trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele. My jsme vás při tom přichytili,“ křičel postarší muž, který se později Právu identifikoval jako JUDr. Josef Hörl z Prahy 10, a označil se za příslušníka čtvrtého odboje.

Rozčílilo ho především to, že poslanci přijali souhlasné usnesení k zákonu o majetkovém vyrovnání s církvemi, který, jak rozčileně prohlásil, je vlastně krádež, jíž se všichni poslanci, kteří souhlasí s vydáním majetku církvím, dopustili.

Postavil se mezi dveře a odmítl pouštět poslance z místnosti. Křičel přitom, že nikdo neopustí místnost, dokud nepřijde přivolaná policie a nezatkne je. Šéf výboru Marek Benda (ODS) se nejprve pokoušel s mužem diskutovat, ptal se ho, o co mu jde, vysvětloval mu, že takto se jako host ve Sněmovně chovat nemůže a ať místnost opustí.

„Jsem občan a vy nerespektujete moje občanská práva. Já tady hájím práva občanů této republiky, kterou vy máte spravovat. Tady se dvacet let kradlo,“ křičel Hörl s tím, že on jako občan má právo poslance „občansky zadržet“. Na ženy si netroufl, ale poslanec Pavel Staněk (ODS) se nenechal ve dveřích zadržet a dral se ven. Přitom schytal i ránu do obličeje.

Muže nakonec vytlačili z místnosti

Přivolaný policista se pokoušel oddělit rozčileného a křičícího muže od poslanců, kteří chtěli místnost opustit, a vytlačoval ho ze dveří ven.

„My jsme vás poslance nachytali tady při trestném činu,“ neustále vykřikoval před videokamerami svých příznivců prošedivělý muž.

Benda, kterému se mezitím vrátil humor, na to jen ironicky poznamenal: „To jste nás museli dlouho chytat...“

Šest minut dlouhý incident ukončilo vytlačení výtržníka z místnosti do chodby.

„Byť jsem velkým odpůrcem církevních restitucí a myslím si, že je třeba využít všechny způsoby, tak to musí být způsoby legální. Tento mi nepřipadal ani vhodný, ani účinný,“ komentoval incident šéf klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Reklama

Výběr článků

Načítám