Hlavní obsah

Poslanec: Rath trval na své verzi. Nevěděl, že už známe usvědčující odposlechy

Právo, Novinky, ČTK, tin, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na úterním setkání poslanců mandátového a imunitního výboru s obviněným Davidem Rathem v budově ministerstva vnitra Spiritka bývalý středočeský hejtman trval na své nevině. Členům výboru opět předestřel svou verzi událostí, které se týkaly jeho zatčení. Netušil ovšem, že poslanci už znají policejní odposlechy, které ho podle účastníků setkání z korupce usvědčují.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policisté odvážejí Davida Ratha z vládního objektu Spiritka.

Článek

„Pořád to hrál na to, že si myslel, že dostal krabici vína. Říkal, že je politický vězeň, oběť spiknutí ministra vnitra Kubiceho a dalších. Nevěděl, že jsme ty záznamy viděli, a my si to nechali pro sebe. Nepolemizovali jsme, nebyli jsme vyšetřující soudce, který by mu kladl záludné otázky,“ popsal schůzku členů výboru s Rathem poslanec, který nechtěl uvést své jméno. Podle něho záznamy z odposlechů musely otevřít oči i posledním pochybovačům.

„Máme jasno v tom, že se to muselo stát tak, jak to policie popisovala,“ řekl Právu poslanec.

Na Rathovi prý bylo vidět, že je hodně zlomený. „Byl vážně dost přešlý. Říkal nám, že teď vidí, že půtky, které jsme kdy měli ve Sněmovně, nejsou nic proti tomu, o čem může být život,“ uvedl pro Právo poslanec.

John: poprvé jsem viděl nearogantního Ratha

Podle Radka Johna (VV), který se schůzky také zúčastnil, z části odposlechů vyplývá, jak si Rath liboval nad sedmimiliónovým úplatkem. „Tam je nahráno, jak si rochní nad sedmi milióny, jak o tom žertují, jak šustí peníze, jak je to baví, je to novodobá pohádka Alibaba a čtyřicet loupežníků, tentokrát z veřejných peněz,“ komentoval John zaznamenaný rozhovor Ratha s ředitelkou kladenské nemocnice, rovněž obviněnou Kateřinou Pancovou. [celá zpráva]

„Řekl, že zažívá něco, co by nepřál ani svému největšímu nepříteli, že jeho život v podstatě skončil, že jeho kariéra skončila,“ uvedl předseda VV a dodal: „Já jsem poprvé viděl nearogantního doktora Ratha. Zlomený ale není. Bude silný soupeř pro policii."

Ratha policisté zadrželi minulé pondělí s krabicí, v níž bylo sedm miliónů korun. Policie tvrdí, že se jednalo o úplatek za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku. Rath ale podle členů výboru opakoval, že nevěděl, co v krabici je.

Odposlechy měl soudci pouštět Almer

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc Právu řekl, že Rath hovořil o nestandardním chování policie. Na rokování výboru totiž uvedl, že u jednání o uvalení vazby byl přítomen ředitel Útvaru zvláštních činností Tomáš Almer, který podle Ratha osobně pouštěl odposlechy.

Tejc kvůli tomuto obvinění navrhoval neúspěšně odročení jednání výboru do začátku příštího týdne s tím, že mezitím by se ověřila pravdivost Rathova tvrzení. Pokud byl skutečně Almer vazebnímu jednání přítomen, bylo by to podle Tejce nestandardní.

Poslanec KSČM Jiří Dolejš na rozdíl od Johna nechtěl hovořit konkrétně o obsahu odposlechů, aby nebylo mařeno vyšetřování. „V odposleších je ledasco,“ poznamenal Dolejš. Během sezení na Spiritce měli poslanci možnost pokládat Rathovi a jeho právníkům otázky. Sobotka této možnosti využil, na co se ptal, ale nechtěl prozradit. Podle Tejce bylo otázek poměrně hodně. Nakonec dostal slovo Rath. „Na závěr jsem požádal, aby reagoval na dotazy poslanců,“ doplnil Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám