Hlavní obsah

V pražském Obecním domě chybí věci za stovky tisíc korun

Praha

V pražském Obecním domě chybí předměty za stovky tisíc korun, které navíc bývalé vedení společnosti Obecního domu pořizovalo neoprávněně. Na základě výsledků dosud probíhající inventury to tvrdí současné vedení. Pražský Obecní dům se v posledních čtyřech letech ocitl v mnohamiliónové ztrátě.

Foto: Profimedia.cz

Prašná brána a Obecní dům v Praze

Článek

"Jsme skoro na konci inventur a už nyní nevypadají nijak pěkně," řekl v úterý ředitel společnosti Vlastimil Ježek.

Přesný počet nedohledaných položek a jejich hodnota bude zřejmá až příští týden, kdy kontroly skončí. "Poté rozhodneme, zda podáme trestní oznámení nebo žalobu kvůli porušování povinnosti při správě cizího majetku," doplnil Ježek.

Směřovat zřejmě bude proti bývalým členům představenstva a dozorčí rady. Podle Ježka chybějí třeba mobilní telefony, monitory, ale i kopie plastik. Další předměty ale zatím jmenovat nechtěl. Historického mobiliáře domu se to ale prý netýká.

Předražené náklady

Z auditu hospodaření vyplývá, že předchozí vedení uzavíralo nevýhodné smlouvy na právní a ekonomické služby i na služby IT. Za některé se utrácelo až o 70 procent víc, než bylo nutné. Současné představenstvo proto takové smlouvy postupně ukončuje.

Předražené byly podle Ježka také náklady na reprezentaci a na mzdy. "Zrušili jsme zlaté padáky... výši těch dosavadních považuji za zcela nemravnou," uvedl Ježek. Nedávno odvolaným členům vedení ale musí společnost odstupné ještě zaplatit. Jde o částky v řádu miliónů korun. V letošním rozpočtu se na odstupné a konkurenční doložky počítá se sumou kolem tří miliónů korun.

Účetní ztráta z roku 2010 činí podle rozpočtu Obecního domu téměř 21 miliónů, z roku 2011 více než 16 miliónů, letos zatím zhruba čtyři milióny korun.

"V příštím roce by už společnost měla hospodařit s vyrovnaným rozpočtem," uvedl Ježek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám