Hlavní obsah

Pokud Šejnost poskytuje právní služby, páchá podle advokátů trestný čin

Právník František Šejnost, který zastupuje manželku obviněného poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, nesmí podle České advokátní komory (ČAK) poskytovat právní služby. Pokud by tak činil, dopouštěl by se trestného činu neoprávněné podnikání, sdělila v úterý mluvčí ČAK Iva Chaloupková.

Foto: http://sejnost.cz

František Šejnost

Článek

Komora Šejnostovi loni v listopadu pozastavila výkon advokacie kvůli jeho trestnímu stíhání za zpronevěru několika set tisíc korun.

Právník je také obžalovaný kvůli znásilnění a sexuálnímu nátlaku. Podle jeho advokáta však Šejnostovo jednání spočívalo pouze v tom, že v jeho bytě byly se souhlasem mladé ženy fotografovány akty za přítomnosti známého pražského pornoherce.

Kvůli stíhání strávil Šejnost přes tři měsíce ve vazbě, což byl důvod proč si ho manželka vazebně stíhaného Ratha vybrala za svého zmocněnce a mluvčího. Podle Evy Rathové může svými praktickými zkušenostmi "účinně pomoci dosáhnout společenské rehabilitace rodiny a preventivně zamezit excesům, které v průběhu trestního řízení mohou nastat".

„Já právní služby neposkytuji, zastupuji rodinu Rathových jako obecní zmocněnec, což je v souladu se zákonem. Nejsem ani jejich obhájce," sdělil k tomu v úterý Právu Šejnost.

Foto: Radim Vaculík, Právo

Zraněný František Šejnost

"České advokátní komoře není známo, co se skrývá pod označením zmocněnec a mluvčí. Pokud by to znamenalo poskytování právních služeb, dopouštěl by se Mgr. Šejnost neoprávněného podnikání, což je trestné," uvedla Chaloupková. V takovém případě by se podle ní měla právníkovým jednáním zabývat policie.

Šejnosta, který v minulosti zastupoval například bývalého ředitele Sazky Aleše Hušáka, měli v pondělí napadnout dva mladíci a zranit ho na hlavě. Incident se stal v restauraci v centru Kladna. Právník ale podle kladenské policie nebyl fyzicky napaden, policisté se případem nezabývají. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám