Hlavní obsah

O výslechu Ratha na Spiritce nevěděl ani ministr vnitra Kubice

– Praha • Aktualizováno
Právo, Jakub Troníček

Výslech Davida Ratha v objektu ministerstva vnitra Spiritka u pražského Strahova byl připravován v takovém utajení, že o něm nevěděl ani šéf resortu Jan Kubice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

Článek

Právu to potvrdil jeho mluvčí Pavel Novák. "Jednání šlo přímo mezi policisty a správcem objektu, kterým je zařízení služeb, a nevěděl o tom ani ministr vnitra, ani policejní prezident," řekl k tomu Novák.

Ratha vyslýchá sněmovní výbor ve vile SpiritkaVideo: Novinky

Objekt Spiritka vybrala podle svého mluvčího Jaroslava Ibeheje přímo protikorupční policie. S výběrem prý souhlasila jak státní zástupkyně Lenka Bradáčová tak imunitní a mandátový výbor, který zde Ratha vyslýchal. "Vzhledem k povaze celého případu byl o výběru informován pouze velmi úzký okruh lidí," řekl Ibehej.

Podle informací Práva byl přitom ministr v úterý ráno informací o tom, že ostře sledované jednání výboru proběhne právě na Spiritce, velmi zaskočen. Nevěděl o tom totiž ani šéf příspěvkové organizace Zařízení služeb ministerstva vnitra Tomáš Homola. "Se mnou to nikdo nekonzultoval. Není to správné a určitě to budu nějakým způsobem řešit," konstatoval Homola.

David Rath odjíždí z vily SpiritkaVideo: Novinky

Pokud by byl o plánech na Rathův výslech na Spiritce předem informován, šel by s tím podle svých slov za ministrem. "Spiritka není výslechová místnost. Povolil bych to teprve ve chvíli, kdyby s něčím takovým ministr souhlasil," řekl Právu Homola.

Zároveň dodal, že v současné době není jasné ani to, kdo přesně si celou akci objednal. "Nevím, komu to mám naúčtovat," poznamenal Homola.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám