Hlavní obsah

Rath mluvil k poslancům hodinu a půl, nyní už je zpět ve vazbě

Právo, Novinky, ada, nig, tin, jov
Aktualizováno

Poslanec David Rath opustil krátce před 12:45 vládní objekt Spiritka, kde ho vyslýchali členové mandátového a imunitního výboru. Policejní eskorta už jej převezla zpátky do vazební věznice v Litoměřicích. Poslanci z místa odjeli asi čtvrt hodiny po Rathovi. Policie viní bývalého středočeského hejtmana z přijetí úplatku.

David Rath odjíždí z vily SpiritkaVideo: Novinky

 
Článek

Podle Rathova obhájce Romana Jelínka mluvil Rath hodinu a půl. "Nedokážu teď přesně interpretovat jeho hodinu a půl trvající exposé," řekl novinářům Jelínek. Ze spisu znají poslanci podle něj pouze odposlechy. Není z nich ale patrné, komu patří který hlas.

Poslanci poté, co si vyslechli Davida Ratha, opouští vilu SpiritkaVideo: Novinky

Po jednání sněmovního výboru byla v plánu tisková konference k výsledkům schůze. Tu následně Bohuslav Sobotka neočekávaně zrušil kvůli vytíženosti. "Pana předsedu čeká další pracovní program," odůvodnil zrušení brífinku mluvčí ČSSD Martin Ayrer. Brífink se nakonec uskutečnil před půl třetí odpoledne. Výbor se shodl na tom, že stíhání Ratha je přípustné.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policisté odvážejí Davida Ratha z vládního objektu Spiritka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Advokáti Roman Jelínek (vlevo) a Pavel Široký

Rath opustil objekt Spiritka, který patří ministerstvu vnitra, v černé Škodě Octavii v doprovodu policejního vozu a motocyklu. Do auta ho doprovodili tři policisté v kuklách, na rukou neměl pouta. Nyní už je zpět ve vazební věznici v Litoměřicích.

Ratha vyslýchá sněmovní výbor ve vile SpiritkaVideo: Novinky

Slyšení ve Spiritce předcházelo ranní jednání výboru ve Sněmovně, kterého se zúčastnila také policistka, pravděpodobně z útvaru protikorupční policie, která poslancům pustila záběry z Rathova zadržení.

Poslanci do Spiritky odjeli společně. Setkání s Rathem začalo v 10:30. Celý "výslech" tak trval přes dvě hodiny.

Hotel Spiritka na propagačním videuVideo: www.spiritka.cz

Přítomnosti policie se poslanci nebránili

O tom, zda bude moci jednání proběhnout za přítomnosti policistů, museli členové výboru rozhodnout hlasováním. "Bojím se, že pokud bychom odhlasovali ne, tak nám ho (Ratha) nedají," řekl ještě před hlasováním Právu šéf ústavně právního-výboru a současně člen mandátového výboru Marek Benda (ODS).

Foto: Petr Horník, Právo

Členové mandátového a imunitního výboru. V popředí Jeroným Tejc (vlevo) a Bohuslav Sobotka (oba ČSSD).

"Policie musí postupovat v souladu se zákony, a proto je třeba najít cestu, jak vyhovět příslušným předpisům," potvrdil Právu šéf výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD) a dodal: "Pokud bude policie trvat na tom, že musí být střežený i během jednání, musí to výbor odhlasovat."

Ratha zpovídali v bývalém klášteře. Dnes slouží ministerstvuO usedlosti Spiritka na Praze 6 se hovoří jako o jednom z nejkouzelnějších míst v hlavním městě. První zmínka o klášterní usedlosti, která se nachází v blízkosti strahovského stadionu, parku Ladronka a televizní věže, spadá do konce 16. století. Své jméno usedlost získala po Janu Spiritovi, který ji koupil v roce 1766 od hrabat z Bubnu a nechal ji přestavět v barokním stylu.S nástupem komunismu se Spiritka přeměnila ve státní statek a areál chátral: s opravami se začalo až v 80. letech, kdy jej získalo ministerstvo vnitra. Resort jej využívá dodnes: pořádá v něm zejména semináře, školení a společenské události pro zaměstnance ministerstva, Policie ČR a Hasičského záchranného sboru. V jejím areálu přebýval například v době výkonu své funkce bývalý ministr vnitra Martin Pecina z úřednické vlády Jana Fischera.Od roku 1988 funguje Spiritka také jako hotel, který využívají především zaměstnanci ministerstva vnitra na služebních cestách, ubytovat se však v něm může kdokoliv. K areálu Spiritka se váže i zelená plocha, která je už mnoho let v hledáčku developerů. Naposledy však její zastavění zamítli radní Prahy 5 v roce 2011, kteří dokonce požádali pražský magistrát o obnovu ochrany Spiritky jakožto významného krajinného prvku.

Kdo sedí v imunitním výboru

Marek Benda (ODS)

Josef Cogan (TOP 09)

František Dědič (ODS)

Jiří Dolejš (KSČM)

Jana Drastichová (VV)

Jan Chvojka (ČSSD)

Radek John (VV)

Jana Kasalová (TOP 09)

Stanislav Křeček (ČSSD)

Marie Rusová (KSČM)

Jiří Skalický (TOP 09)

Bohuslav Sobotka (ČSSD) předseda

Jeroným Tejc (ČSSD)

Jan Vidím (ODS)

Ivana Weberová (ODS)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám