Hlavní obsah

Čtenáři se chtějí složit na stařenku drcenou exekucí po smrti dcery a vnuka

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nebývalou vlnu solidarity mezi lidmi vyvolal příběh 85leté seniorky z Brna, která si půjčila na pohřeb dcery, a když jí po dvou měsících zemřel i vnuk, nemohla krátce splácet svůj dluh, kvůli čemuž u ní na dveře zabušil exekutor. Stařence, která nyní musí živořit s pouhou tisícikorunou na měsíc, chtějí pomoci stovky čtenářů Práva a serveru Novinky.cz.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Stará dáma přitom ani nedoufala, že by se našel někdo ochotný pomoci, spíš věřila, že její příběh může být jakýmsi varováním. Když se proto dozvěděla o reakci čtenářů, vstoupily jí slzy do očí.

„Jsem velmi dojatá a překvapená. Všem ochotným lidem bych byla za pomoc moc vděčná, ale bohužel v tuhle chvíli nevím, jak bych se jim odvděčila,“ vzkázala ochotným čtenářům zaskočená stařenka. Přestože původně vypůjčenou částku její splátky už několikrát přesáhly, stále ji tíží exekuce ve výši několika desítek tisíc korun.

„Je to takové nespravedlivé, ale nikoho nezajímalo, že nebudu mít na živobytí,“ řekla Právu žena, která celý život poctivě pracovala. Stále doufá, že se zastání proti exekuci domůže u odvolacího brněnského Krajského soudu.

Prvoinstanční soud přitom její žádost smetl ze stolu. Podle terénní pracovnice, která se stařenkou přichází do kontaktu, by jí nejvíce pomohlo zajištění pravidelného stravování rozvozem jídla.

Jen o chlebu a vodě

Stařence totiž nyní nezbývá na víc než na chleba a vodu. Zajištění jídla na rok přijde na 27 tisíc ročně, což je pro seniorku nedosažitelná částka. Musí vyřešit i třítisícový nedoplatek za plyn, dvoutisícovou platbu za vodu, poplatek za komunální odpad, musí doplatit za léky na srdce i nové brýle.

„Jakákoli pomoc paní výrazně pomůže, protože aktuálně nemůže uhradit nic z toho,“ konstatovala terénní pracovnice. Redakce Práva se snaží najít způsob, jak umožnit prostřednictvím registrované charity přesměrovat nabízené příspěvky čtenářů ke staré paní, která nemá žádné bankovní konto.

Anketa

Měli by exekutoři zohlednit i etický rozměr svých pohledávek?
Ano, někdy by mohli přimhouřit oko
76,1 %
Ne, měli by dodržovat systém padni komu padni
23,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 41033 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám