Hlavní obsah

Rathovy obhajoby se ujme další advokát, oslovena byla Samková

Právo, Novinky, rav, jfk
Praha
Aktualizováno

Obhajoby obviněného poslance a bývalého hejtmana Davida Ratha se má ujmout další advokát. Právu to řekl zmocněnec Rathovy manželky František Šejnost. Jméno nechtěl sdělit s tím, že zplnomocnění zatím není podepsáno, má se tak stát během pondělí nebo úterý. Podle informací Práva by se další Rathovou právní zástupkyní měla stát Klára Samková, která již byla oslovena.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath ve Sněmovně

Článek

Šejnost Právu řekl, že má jít o známé právnické eso v trestním a ústavním právu. Ratha dosud zastupuje advokát Adam Černý, jehož oborem je obchodní právo.

Zastupování Davida Ratha bylo nabídnuto advokátce Kláře Samkové. Ta Právu potvrdila, že bude s obviněným poslancem jednat.

„Byla jsem oslovena, ale zatím jsem právní zastupování nepřevzala. Bude to věcí dalšího jednání, zejména s doktorem Rathem samotným,“ řekla Právu Samková.

Foto: Archiv, Právo

Klára Samková

Advokátka nechtěla prozradit, kdo z Rathova okolí jí zastupování politika nabídl, ani zda tým právníků bude ještě širší. „Nevím o nikom dalším,“ uvedla pouze.

Na případném zastupování Ratha Samkovou by přitom bylo pikantní, že právě tato právnička se nedávno ostře střetla s ústeckou státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou, která na případu poslance Ratha pracuje.

Vyloučena z obhajoby Romů

Bradáčová v dubnu dosáhla jejího vyloučení z obhajoby pětice Romů, kteří loni v srpnu v Novém Boru na Českolipsku za bílého dne mačetami napadli trojici hostů v tamním nonstop baru. Liberecký okresní soud vyhověl námitce Bradáčové, podle níž není možné, aby obhajovala pět klientů, kteří mohou svědčit proti sobě. Tím by se podle ní dostala do kolize mezi obhajobami.

Samkovou vyloučení z obhajoby rozčílilo. V prohlášení pro média označila postup soudu za porušení práva na spravedlivý proces, protože byl jejím klientům odejmut advokát, kterému důvěřují.

Šejnost o Černém: Některé kroky byly nešťastné

"Nový advokát by měl Ratha ve vazební věznici v Litoměřicích navštívit už ve čtvrtek," řekl dále Právu Šejnost.

Rovněž dodal, že několik právnických es Rathovu obhajobu již dříve odmítlo. Nyní se jednalo se šesti právníky se zkušenostmi z trestního a ústavního práva.

Šejnost také na adresu advokáta Adama Černého, který Ratha zastupuje, uvedl, že některé jeho kroky byly "nešťastné".

Zájem navštívit Ratha má jeho manželka se synem a Rathův otec. Protože nejsou mezi podezřelými osobami, jsou jim návštěvy umožněny. Nárok na návštěvu mají jednou za dva týdny na hodinu a půl od 7:45 ráno. To je také jeden z důvodů, proč rodina požádala o Rathovo přesunutí z Litoměřic do Prahy. [celá zpráva]

David Rath byl do vazby převezen minulý týden. Soudce tak rozhodl proto, aby z jeho strany nedošlo k ovlivňování svědků. Rath byl obviněn za přijetí úplatku, který měl souviset se zneužitím evropských peněz na rekonstrukci zámku v Buštěhradě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám