Hlavní obsah

Vydat Ratha? Část poslanců ČSSD vyžaduje další informace ke kauze

Novinky, Jiří Ovčáček
Praha

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v neděli uvedl, že poslanecký klub jeho strany bude pro zbavení imunity vazebně stíhaného bývalého hejtmana Davida Ratha. Někteří zákonodárci sociální demokracie ale vyžadují pro své rozhodnutí další informace k aféře nebo čekají na verdikt úterního jednání sněmovního mandátového a imunitního výboru.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a šéf poslaneckého klubu strany Jeroným Tejc.

Článek

Většina poslanců ČSSD, které Novinky.cz oslovily, jasně sdělila, že budou v dolní komoře hlasovat pro vydání Ratha k trestnímu stíhání. Kladně se vyslovili například Pavel Antonín, Karel Černý, Jaroslav Foldyna, Michal Hašek, Lubomír Zaorálek, Václav Neubauer nebo Jeroným Tejc. Pro bude i Rathův dlouholetý spojenec Richard Dolejš. "Samozřejmě budu pro zbavení imunity," sdělil Dolejš.

Stanislav Huml, který by zvolen za Věci veřejné, ale nyní je členem sociální demokracie i jejího poslaneckého klubu, zvolil v odpovědi slovní hříčku poukazující na kauzu Promorpo dotýkající se ministra obrany Alexandra Vondry (ODS). "Ano. Pro. Zní to jako Promo pro," uvedl na dotaz, zda bude pro vydání Ratha.

Poslanec Jan Chvojka se také vysloví pro zbavení imunity, ovšem pokud se neobjeví nová informace, která změní vyznění aféry. "Pokud se neobjeví nějaká nová zásadní informace, která věc otočí úplně naruby, tak budu pro," uvedl. Stejně se vyjádřil Pavel Ploc. "Ano, pokud se do doby hlasování neobjeví nové skutečnosti svědčící ve prospěch Davida Ratha," sdělil.

Další poslanci chtějí mít před svým rozhodnutím k dispozici dostatek informací o případu. "Předpokládám, že do doby, kdy bude tato záležitost předmětem jednání Sněmovny, budu mít dostatek informací pro své rozhodování," poznamenal Josef Smýkal. "Budu chtít vidět podklady, a pokud se potvrdí to, co známe z médií, tak samozřejmě ano," uvedl pak Miroslav Svoboda.

Poslankyně Dana Váhalová čeká na výsledek úterního jednání mandátového a imunitního výboru. "Celou kauzu znám jen z médií, a proto pro moje rozhodnutí bude také důležité stanovisko mandátového a imunitního výboru," sdělila. Její kolega Václav Votava bude také hlasovat podle doporučení výboru. "Předpokládám, že bude pro zbavení imunity," uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám