Hlavní obsah

ČSSD ze svých řad vyloučila místostarostu Ostravy-Jihu Lauka

Právo, Pavel Karban
Ostrava

O místo v ústředním výkonném výboru (ÚVV) a členství v ČSSD přišel místostarosta největšího ostravského obvodu, Ostravy-Jihu, Radim Lauko. Důvodem jeho dovolání jsou mimo jiné machinace s nabíráním členů do strany.

Článek

O odvolání z ÚVV a zrušení členství rozhodli účastníci nedělní okresní konference ČSSD. "A to kvůli manipulaci s členskou základnou v jeho mateřské organizaci, manipulaci s členskými příspěvky a porušování stanov při komunikaci s dalšími členy sociální demokracie," řekl předseda ostravské ČSSD a poslanec Adam Rykala.

Podle městské kontrolní komise ČSSD se Lauko snažil o machinace s přihláškami nových členů strany a také s placením členských poplatků pro jemu blízké spolustraníky.

O vyloučení Lauka ze strany a odvolání z ÚVV ČSSD rozhodlo osm hlasů. "Kromě toho, že to bylo těsnou většinou, která byla potřebná, tak to rozhodnutí není v souladu se stanovami," řekl Lauko s tím, že se proti verdiktu odvolá.

Odchodem ze strany ale kauza Lauko neskončí. ČSSD totiž chce, aby skončil i na postu místostarosty Ostravy-Jihu, kde sociální demokraté vládnou spolu s ODS. "Měl by opustit všechny funkce spojené se sociální demokracií. Těžko může být navíc místostarostou, když není členem ČSSD," upozornil starosta Ostravy-Jihu Karel Sibinský (ČSSD) a dodal, že vyloučení je nejtěžší stranický trest.

Lauko se ale nechce svého postu vzdát. "Pro moje odvolání nebyly a nejsou důvody," řekl. Sibinský však předpokládá, že o odvolání co nejdříve rozhodne klub zastupitelů zvolených za ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám