Hlavní obsah

Rath podal ústavní stížnost, soud ji může řešit měsíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Poslanec a bývalý středočeský hejtman David Rath podal ústavní stížnost. Směřuje proti rozhodnutím spojeným s vyšetřováním korupce a uvalením vazby. Policie viní Ratha z přijetí sedmimiliónového úplatku. Doručení stížnosti potvrdil v pondělí generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath

Článek

Podrobnosti o stížnosti soud zatím nezveřejnil, teprve v úterý ji podle zavedených pravidel dostane na starost některý ze soudců. "Zatím nelze předjímat, kdy Ústavní soud rozhodne," řekl Langášek.

Drtivou většinu podobných stížností v "živých" případech Ústavní soud odmítá. Obvykle to trvá několik týdnů až měsíců.

Mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny bude zřejmě v úterý hlasovat o doporučení, zda má dolní komora umožnit Rathovo stíhání. Rath se zasedání nejspíš osobně zúčastní.

ÚS má na vyřízení Rathovy stížnosti týdny i měsíce

„Jak dlouho může být ústavní stížnost vyřizována, nelze nikdy předem předjímat. Záleží pouze na soudci, popřípadě senátu, který se takovou stížností zabývá,“ řekla Právu mluvčí Ústavního soudu Jana Pelcová.

Podle Pelcové zatím není jasné, kdo se bude Rathovou stížností zabývat. “Postupovat se bude jako v jiných případech běžným postupem, který automaticky příslušného soudce vygeneruje. Kdo to bude, zatím nevím,“ doplnila Pelcová.

Rath zasedne před imunitní výbor v Praze

K zasedání sněmovního imunitního výboru policisté Ratha převezou z vazební věznice v Litoměřicích do Prahy. Členové výboru se za ním nejspíš vydají na policii či na státní zastupitelství. Řekl to člen výboru Jeroným Tejc (ČSSD).

Výbor se sejde ráno ve Sněmovně a bude o Rathově případu debatovat. Rath by měl být tou dobou převezen z vazby do metropole. Předseda výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD) i Tejc budou prosazovat, aby za ním dopoledne členové výboru odjeli na policii či na státní zastupitelství. K takovému scénáři se přiklánějí i další členové výboru.

Odpoledne by měl výbor pokračovat v zasedání a vydat doporučení Sněmovně, zda má Rathovo stíhání potvrdit, nebo zastavit. Politici se shodují, že by mělo pokračovat.

Ratha viní protikorupční policie z přijetí sedmimiliónového úplatku. V případu jsou stíháni další čtyři muži a tři ženy za podplácení, poškození finančních zájmů EU a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Skupina údajně zmanipulovala výběrové řízení na rekonstrukci buštěhradského zámku. Rath se označil za oběť policejní léčky. Jeho případ prý má politické pozadí. Už v minulých dnech podal Rath standardní stížnosti proti vazbě i stíhání. Podobně postupovali i další podezřelí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám