Hlavní obsah

V Ostravě pokračuje boj o omezení hazardu v ulicích

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

Boj s hazardem v nejlidnatějším ostravském obvodu Ostrava-Jih stále pokračuje. Minulý týden zastupitelé přijali nový návrh na doplnění městské vyhlášky, oproti tomu původnímu je ještě přísnější. Zakazuje hazard na celém území Ostravy-Jihu kromě čtyř hlavních tepen obvodu: ulic Plzeňská, Horní, Výškovická a Dr. Martínka. Tento návrh, tak jako i předešlý, se však nelíbí provozovatelům heren. Tvrdí, že je diskriminační a hodlají se bránit.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

"Museli jsme připravit a rozhodnout o tomto návrhu již podruhé. Zastupitelé města Ostravy náš návrh na svém posledním zasedání, zhruba před třemi týdny, stáhli kvůli obavám z následných soudních sporů," informoval média mluvčí obvodu Michael Kutty. Původní návrh vymezoval více ulic, kde měl být hazard povolen.

"Rozhodli jsme se tak na základě podnětů občanů, kteří si nepřejí herny v okolí svých bydlišť a v okolí základních a mateřských škol. Je velice složité dostat pod kontrolu hráče a navazující kriminalitu i s ohledem na počty a možnosti policistů v celém městském obvodu," vysvětlil místostarosta Radim Miklas (ODS) s tím, že na čtyři hlavní komunikace policisté bez problémů dohlédnou.

"Tyto čtyři ulice dnes slouží převážně jako čtyřproudé komunikace s obchodními zónami a primárně nejsou určeny k odpočinku a trávení volného času. Nejsou zde ani základní a mateřské školy či dětská hřiště,“ vysvětlil Miklas. Dodal, že nový návrh je přesnější než první, a proto v žádném případě nemůže podnítit spekulace o zvýhodňování některých provozovatelů.

Návrh prý zvýhodňuje některé provozovatele

Nový návrh regulace hazardu v Ostravě-Jihu se však opět nelíbí provozovatelům heren. Výkonný ředitel profesního sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů Spelos Petr Vrzáň Právu řekl, že i tento návrh zvýhodňuje některé provozovatele. "Tento návrh je podle nás ještě více diskriminační, než ten původní. Zvažujeme podání trestního oznámení na neznámého pachatele,“ zlobil se Vrzáň a podotkl, že spíše by vzali v úvahu variantu s nulovou tolerancí.

Nejvíce proti regulaci hazardu v Ostravě-Jihu brojila společnost Synot Tip, jejíž chování podle místostarosty Miklase hraničilo až s trestným činem vyhrožování. Podle Vrzáně se Synot Tip obrátil na antimonopolní úřad, aby prošetřil postup obvodu v této věci.

Ke schválenému návrhu Ostravy-Jihu o regulaci hazardu se v červnu musí ještě vyjádřit zastupitelé města Ostravy. K regulaci hazardu přistoupily také další ostravské obvody, například Poruba určila místa, kde hrací přístroje nesmí být, centrální ostravský obvod pak zakázal na hazard na celém svém území.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám