Hlavní obsah

Konec května bude teplý, přijdou i přeháňky a bouřky

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěr května bude podle dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) poměrně teplý. Odpolední maxima budou šplhat až k 28 stupňům Celsia, přičemž se mohou objevit přeháňky či bouřky. Celé období od 20. května do 20. června by mělo být teplotně nadprůměrné.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Od 21. května do začátku června očekávají meteorologové převážně jasno, které však bude v odpoledních hodinách narušovat oblačnost. Mohou ji doprovázet přeháňky a bouřky. Ve druhé polovině období by mohlo být oblačnosti i více. Ranní minima budou klesat na 16 až 10 stupňů, následně poklesnou na interval 11 až pět stupňů.

Odpolední maxima se dostanou na 22 až 28 stupňů, byť v druhé polovině období se přechodně mohou pohybovat pouze mezi 16 a 22 stupni.

Od 1. do 10. června bude převládat polojasno s ojedinělými přeháňkami či bouřkami. "Ke konci období dojde k přibývání oblačnosti a na většině území s bouřkami a přeháňkami," uvedl ČHMÚ. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 14 a osmi stupni, v závěru dekády se vyšplhají na 17 až 11. Přes den by se měly maximální teploty pohybovat mezi 21 až 27 stupni, později se mohou dostat i na 30 stupňů.

Výhled na období od 11. do 20. června slibuje převážně oblačno až zataženo s deštěm a přeháňkami či bouřkami. Oblačnosti by však mělo postupně ubývat. V noci bude 14 až osm stupňů, postupně dokonce deset až šest.

Odpolední teploty ale budou stále kolem 20 stupňů. Měly by se pohybovat v rozmezí 18 až 24 stupňů, přechodně může být i o dva stupně tepleji.

Reklama

Výběr článků

Načítám