Hlavní obsah

Sněmovna mohla kvůli Rathovi svolat mimořádnou schůzi, míní ústavní právník

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ústavní právník Jan Kysela se v Otázkách Václava Moravce (OVM) podivil, proč Sněmovna nesvolala kvůli souhlasu se stíháním Davida Ratha mimořádnou schůzi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath při projevu ve Sněmovně

Článek

"Trochu se divím," připustil ústavní expert s tím, že tento krok považuje za podstatný a mimořádná schůze by podle jeho názoru byla na místě. "Musel by o to někdo stát," doplnil Kysela a zdůraznil, že jde o rozhodnutí Sněmovny, které nepřísluší šířeji komentovat.

Sněmovna bude o souhlasu se zbavením imunity jednat v rámci řádné schůze na počátku června.

Videokonference nebude, Rath přijde osobně

Nejprve se k  případu vyjádří sněmovní mandátový a imunitní výbor. Podle jeho předsedy Bohuslava Sobotky (ČSSD) by se měl výbor sejít buď na půdě Sněmovny nebo jinde, kam by mohl být Rath převezen.

Podle Sobotky se neuvažuje o uspořádání videokonference, neboť poslanec by měl být podle jednacího řádu osobně přítomen. Státní zástupkyně Lenka Bradáčová nevidí v Rathově účasti na jednání výboru žádný problém. Podle svých slov mu pozvánku předala a poslanec vyslovil přání zúčastnit se jednání.

Sobotka chystá změny ve stínové vládě ČSSD

Sobotka v OVM rovněž uvedl, že v souvislosti s Rathovým koncem v ČSSD chystá změny ve stínové vládě. Rath byl stínovým ministrem zdravotnictví a podle Sobotky je jedním z možných kandidátů na tento post senátor Jan Žaloudík, který je uznávaným onkologem.

Ve hře jsou však i další dvě jména, uvedl Sobotka s tím, že změn ve stínovém kabinetu  bude více.

Reklama

Výběr článků

Načítám