Hlavní obsah

Opusťte Sněmovnu, vzkázala ČSSD Rathovi do vazby

Aktualizováno

Ústřední výkonný výbor ČSSD v sobotu vyhověl návrhu stranického grémia a vyzval bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha k rezignaci na poslanecký mandát. Rath je ve vazbě, kam jej poslal soud v souvislosti s obviněním z korupce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

O jeho vydání k trestnímu stíhání bude na nejbližší schůzi jednat Sněmovna. V úterý by se kvůli kauze měl sejít mandátový a imunitní výbor.

Soud v pátek uvedl, že Rath má právo být účasten jednání o svém vydání. Zatím však není jasné, jak bude případná účast Ratha ve Sněmovně realizována. Rath v týdnu rezignoval na post hejtmana a opustil i řady ČSSD.

Nynější výzva ÚVV k rezignaci je pouze politickým krokem. Strana není s Rathem v žádném kontaktu a svou výzvu mu tedy prakticky nemůže nijak doručit. Přetlumočit mu ji může jeho advokát Adam Černý, ale ani s ním není podle informací Práva předseda Bohuslav Sobotka v kontaktu.

Spolu s Rathem bylo v kauze obviněno dalších sedm lidí. Všichni jsou stíháni vazebně. Policie je podezřívá z poškozování zájmů EU a uplácení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám